Fer política

La Vanguardia en català | 08/09/2014 - 00:00h


Màrius Carol
Director


La Pedra de Scone, o Pedra del Destí, és un bloc de gres que es feia servir en les cerimònies de coronació dels reis escocesos durant l'edat mitjana. Al segle XIII, la roca va ser capturada a tall de botí pel rei Eduard I d'Anglaterra i portada a l'abadia de Westminster, a Londres, per fer-la servir en els juraments dels monarques anglesos. La Nit de Nadal del 1950, un grup d'universitaris de Glasgow la va robar de matinada i la va carregar en un Ford, en un acte d'activisme nacionalista que Scotland Yard va resoldre en poc dies. Tot i això, 46 anys després el Govern de Londres va decidir tornar la pedra a Escòcia (es pot veure al castell d'Edimburg), amb la sola condició que pogués tornar a Londres per ser utilitzada en futures coronacions.

Els governs britànics han decidit desenvolupar en els últims anys una política de gestos que van més enllà dels símbols respecte a Escòcia, fins al punt que el dia 18 els escocesos podran decidir si continuen formant part del Regne Unit. La novetat és que The Sunday

Times va publicar ahir diumenge una enquesta en la qual per primera vegada els independentistes se situen per davant dels unionistes. És l'únic treball de camp que dóna aquest resultat, encara que el nombre d'indecisos continua sent elevat.

La reacció de Londres ha estat immediata. Tot just fer-se públic el sondeig, el ministre britànic d'Economia, George Osborne, feia unes declaracions en les quals oferia una àmplia autonomia fiscal i la potestat de gestionar els impostos i les prestacions socials (proposta consensuada amb tota l'oposició) si Escòcia rebutja la independència. Lluny de generar pors, el Govern de David Cameron ha fet un acte d'estima. És el que se'n diu fer política.