El Punt Avui

La pluralitat del sí

L'exeurodiputat d'ICV Raül Romeva reflexiona en un llibre sobre el punt en què és el procés sobiranista i sobre l'atzucac de la Unió Europea

09/09/14 02:00 BARCELONA - ANNA BALLBONA
L'exeurodiputat, Raül Romeva, amb el llibre que acaba de publicar, 'Som una nació europea (i una carpeta incòmoda)' Foto: ANDREU PUIG.

Després de deu anys d'eurodiputat per ICV a Brussel·les, Raül Romeva es va sentir cridat a respondre dues preguntes recurrents que li feien quan tornava a Catalunya: “Com va per Europa? I com ho veuen a Europa això de Catalunya?” D'això surt el llibre Som una nació europea (i una carpeta incòmode), en què ofereix reflexions tant del procés sobiranista com de la cruïlla de la Unió d'Europea.

Convençut partidari del doble sí a la consulta del 9-N –resposta que demana a ICV que defensi–, Romeva constata que “la carpeta catalana” ho monopolitza tot: “Tenim una situació que no podem fer veure que no existeix; o la resolem o no podrem parlar de moltes coses.” Això, sense renunciar “al model de país” que ell vol. Per molta gent, com per ell mateix, “el punt d'inflexió” que tanca la possibilitat d'encaix amb l'Estat espanyol és la sentència de l'Estatut, el 2010. Això fa que molta més gent assumeixi preceptes sobiranistes. I aquesta “pluralitat és la gran força del sí”, segons remarca: “Si analitzes altres processos europeus d'independència, els que se n'han sortit millor són els que han aconseguit l'acord de diferents forces polítiques amb diferents visions a favor de l'estat.”

Per tot això, aquest expert en relacions internacionals, de discurs lúcid, subratlla que el procés sobiranista “no és un caprici que depengui del president de la Generalitat, superat per la realitat social”. “Ni dependrà d'ell que això s'aturi”, hi afegeix. I del cas Pujol? “És important i rellevant en clau interna, exigeix que tothom doni explicacions als ciutadans, transparència interna, però no té a veure amb el procés.”

Una de les qüestions que tracta en el llibre és que el català no hagi estat reconegut al Parlament europeu, amb el veto constant de PP i PSOE. En qualsevol acte a Brussel·les amb alguna referència a l'afer català sempre hi havia un funcionari de la representació permanent espanyola prenent nota, explica Romeva. “Un símptoma dels nervis que provoca.” De fet, “el menysteniment” del PP i, sobretot, del PSOE, que “més enllà de la democràcia prioritza l'espanyolitat”, és una de les coses que l'ha sorprès d'aquests deu anys.

A banda, Romeva exposa la “frustració“ a causa del funcionament de les institucions europees, que l'han convertit en un “eurodecebut, però no en un euroescèptic”. “Estem en un atzucac, però vull pensar que és salvable.” La carpeta catalana molesta a la UE, però ara aquesta carpeta “està plena”. I què cal fer amb ella? “Hem de votar i votarem, el problema no és jurídic sinó polític.” Però “no n'hi ha prou amb votar, pensem en com construir aquest país”, hi afegeix. Per això demana “altura de mires contra l'excés de tacticisme”. Una recepta útil per a tothom.

Darrera actualització ( Dimarts, 9 de setembre del 2014 02:00 )