El Punt Avui

DES DE LONDRES

Escòcia, vèrtex de la V de BCN

11/09/14 02:00 QUIM ARANDA
Manifestació a favor del sí a la independència d'Escòcia, a Edimburg Foto: PHYLLIS BUCHANAN.
L'anàlisi de la V es farà, excepcionalment, en funció de l'impacte en el referèndum escocès

Quan fa dos anys el procés català va agafar una volada que mai no havia tingut fins aquell moment, amb l'excepció dels inicis de la Transició, per bé que la demanda era una altra, la manifestació de l'11 de Setembre va sorprendre l'opinió pública internacional. La premsa britànica se'n va fer un enorme ressò, com també va recollir la Via de 2013.

Al llarg d'aquest període, i tenint com a referent el debat escocès i la manera com Alex Salmond i David Cameron havien arribat a un acord per tancar diferències i resoldre la qüestió de l'única manera possible, la intelligentsia mediàtica de les illes ha demanat a Mariano Rajoy, per activa i per passiva, un gest, uns mínims per evitar el xoc de dues legitimitats. No fer-ho, han argumentat el Financial Times, The Guardian The Economist, era, aplicant la frase feta anglesa A recipe for a disaster. Però Madrid, el Madrid-Estat no escolta. I si no va fer cas de l'editorial conjunt de la premsa catalana de novembre de 2009, un editorial en clau de bon veïnatge, absurd era pensar que havia d'atendre les sensates crides de mitjans internacionals.

En dies passats i en espera de les imatges que sorgeixin avui de la Diagonal i la Gran Via de Barcelona, l'atenció sobre el conflicte Catalunya-Espanya s'ha vist, de forma extremadament miop, a la llum de l'afer Pujol.

“Presenta oportunitats i perills”, destacava l'FT el 12 d'agost. Entre els perills, el trencament de CiU i la possibilitat d'eleccions avançades en què “partits més independentistes guanyin poder”. L'oportunitat és que Rajoy podria aprofitar la suposada feblesa de Mas per “concedir algunes demandes a Catalunya” i evitar el xoc obert. Deu dies més tard, l'Economist assegurava que “l'escàndol perjudicarà Artur Mas però no enfonsarà el separatisme”. Els actes d'avui eren vistos com “un test per als sentiments separatistes” en un any en què, justament per la confessió de l'expresident, “la protesta pot ser menys impressionant”. Les errades d'apreciació, tant de l'FT com de l'Economist, són sorprenents.

En qualsevol cas, aquests dies Catalunya, Espanya i Pujol importen poc al Regne Unit. Prioritari és salvar la Unió. Escòcia ho mediatitza tot, i la V catalana serà analitzada, tant des de Londres com des d'Edimburg, no pas en funció interna, sinó en clau de la repercussió que l'entusiasme independentista hi pot tenir.

Des d'aquest punt de vista, Catalunya alimentaria el sí a Escòcia: tota una paradoxa, ja que a Escòcia, en termes generals, li importa ben poc què fa Catalunya. Avui, però, la regla pot trencar-se.

Darrera actualització ( Dijous, 11 de setembre del 2014 02:00 )