El Punt Avui

DES DE WASHINGTON

Amb la mirada posada a Escòcia

11/09/14 00:00 VÍCTOR SANCHO
La V que es va fer el passat 31 d'agost al Central Park de Nova York Foto: EL PUNT AVUI.

L'Onze de Setembre, als Estats Units, té un significant propi. Després dels atemptats del 2001, aquesta data ha deixat en segon pla qualsevol altra celebració, inclosa la catalana. Fins fa poc, la societat nord-americana no tenia consciència del fet català, i als principals rotatius, com ara el New York Times o el Washington Post, mai es parlava del que passava a Catalunya, ni de la seva voluntat d'independència, però tot va canviar amb el referèndum escocès. Les autoritats del país, començant pel president Barack Obama, mai s'han pronunciat sobre l'assumpte. Però en els últims mesos la proximitat del referèndum escocès ha fet canviar una mica el panorama.

La proximitat de l'idioma, els lligams històrics i un millor coneixement de la realitat del Regne Unit han portat a l'opinió pública nord-americana a interessar-se i tenir certa predisposició en conèixer què està passant a Escòcia i, com si es tractés d'un efecte dominó, pels clams de separació d'altres regions d'Europa com ara Catalunya o el País Basc. Tot i això, qualsevol intent de posicionar-se a favor o en contra és només un miratge. Tocar temes tan sensibles d'aliats tan importants com el Regne Unit i l'Estat espanyol podria ser contraproduent en les relacions EUA-Europa, i la resposta oficial que es dóna és sempre la mateixa: “És un afer intern, no tenim res a comentar.”

A mesura que passen els dies, cada vegada apareix més a la premsa el cas català, sempre lligat al cas escocès. L'última va ser el passat dijous, on l'editorial del New York Times va avalar els “valors democràtics” que representa “preguntar a la gent pacíficament” en els referèndums a Escòcia i Catalunya, i va justificar que aquests pobles triïn l'opció “d'anar sols” davant la situació creada per la globalització o la UE. Si fins ara, per als EUA, Catalunya no era més que un bon lloc de vacances, en els últims temps ha crescut l'interès per la llengua –cada vegada més universitats tenen cursos de català– i la cultura. Però encara està en les beceroles en el tema polític. La visita del president Artur Mas del passat juny, limitada per la coronació de Felip VI, es va resumir en una entrevista a la CNN, i Catalunya només apareix als grans diaris en grans ocasions, quan un escàndol com el cas Pujol mereix un breu o una imatge espectacular justifica donar un dels preuats espais de les principals capçaleres mundials. En aquest sentit, l'èxit de les convocatòries de les accions dels dos últims 11 de setembre (la gran manifestació a Barcelona, la Via Catalana per tot el país) van merèixer grans articles i anàlisi els dies següents, però el seguiment posterior va ser escàs. Tot pot canviar aquest any: si la V és un èxit i permet una fotografia de portada, el debat es pot allargar fins al referèndum escocès. El resultat marcarà si els EUA miren cap a Catalunya o es queden plantats a Escòcia.

Darrera actualització ( Dijous, 11 de setembre del 2014 00:00 )