El Punt Avui

“L'hora gran”

Mas insisteix que té un compromís “molt ferm” per convocar la consulta

Avisa a l'Estat que “encara són a temps” d'escoltar el carrer

Insta els catalans a projectar al món el clam democràtic i de llibertat del país

11/09/14 02:00 BARCELONA - ODEI A.-ETXEARTE

El clam del carrer obrirà avui la tardor més decisiva per al futur polític del país. La vigília de la Diada del Tricentenari, una jornada que es pot tornar a guanyar l'apel·latiu d'històrica i que donarà pas a les setmanes més determinants de la gestió política de la consulta, el president de la Generalitat, Artur Mas, va refermar el seu compromís “molt ferm” amb la convocatòria a les urnes en el missatge institucional de l'Onze.

Mas ha batejat aquesta fase del procés com “l'hora gran”. La majoria social que empeny el procés i que va revolucionar la política catalana fa dos anys es mesura avui les forces i la capacitat de mantenir la pressió sobre els representants públics en la quilomètrica V. L'ANC i Òmnium han situat l'èxit de la concentració de la Gran Via i la Diagonal com la millor garantia per assegurar que el 9-N hi haurà urnes als col·legis electorals. La decisió final està en mans del govern i els partits. En un solemne missatge des del Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, Mas va insistir en la necessitat que el futur del país es dirimeixi votant i va instar el govern espanyol a escoltar “el clam pacífic i democràtic” i a evitar l'“error” de voler “silenciar” els catalans i negar les urnes.

El president, tanmateix, va esquivar la controvèrsia de la legalitat i les crides a la desobediència civil quan el referèndum s'embarranqui en el Tribunal Constitucional, inclosa la del republicà i soci de governabilitat Oriol Junqueras. Només va citar a consciència el tarannà català de “fer bé les coses” i va entonar un al·legat a favor de la cohesió dels partits proconsulta.

“La meva voluntat és que aquesta unitat no s'esquerdi i fins i tot es pugui ampliar”, va dir, en una clara referència al PSC. Mas va fer una crida a aprofitar la “oportunitat” d'assentar els fonaments d'una “Catalunya millor” aparcant les “divisions internes” tradicionals del catalanisme. També va fer una referència discreta al cas Pujol, tot advocant per edificar el futur “sobre bases més sòlides, transparents i de millor qualitat democràtica”.

Fa dies que Mas ha multiplicat les aparicions públiques. L'emplaçament excepcional dels actes institucionals del Tricentenari el va portar ahir a trepitjar el Fossar de les Moreres, en un reflex definitiu del desplaçament de la centralitat política cap a l'independentisme. La tria del Saló Sant Jordi per al pronunciament del discurs institucional tornava a relligar el present amb el passat. “En moments en què es vol menystenir, desvirtuar i fins i tot negar el nostre passat com a país, es fa més necessari que mai commemorar el que hem estat”, va emfasitzar. Precisament allà el 1713 es va decidir la defensa de les Constitucions Catalanes i la resistència “heroica” de Barcelona fins a l'entrada de les tropes borbòniques avui fa tres segles. “Podríem haver quedat esborrats del paisatge de les nacions d'Europa i el món”, va assenyalar Mas. “Però [...] la nació catalana és viva; tenim país, i ens preparem democràticament, cívicament i pacíficament per decidir el nostre futur col·lectiu”, hi va afegir. Mirant al futur, va sentenciar que “anhelem ser tractats com altres nacions del món”. Un estatus que inclou tenir capacitat de decisió sobre l'economia, el benestar, els serveis públics, la identitat i la relació amb “altres nacions d'Europa i del món”.

El president de la Generalitat rebrà al vespre a Palau una delegació de l'ANC després de la formació de la V. El carrer fixarà avui el llistó de la consulta. L'endemà seran Mas i els partits els que manejaran les incerteses sobre la cita a les urnes del 9-N.

LES FRASES

La nació catalana és viva; tenim país, i ens preparem democràticament, cívicament i pacíficament per decidir
Haver tingut un dels Parlaments més antics d'Europa hauria de ser un potent estímul per aspirar a tenir una de les millors democràcies
Silenciar la veu d'un poble que vol parlar és un error; negar el vot a qui veu en les urnes la solució i no pas el problema és un error doble
Tenim l'oportunitat [...] d'aparcar les nostres, de vegades excessives, divisions internes
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT

La majoria del govern participa en la V

Com en les Diades dels dos últims anys, Artur Mas no participarà aquesta tarda en la V organitzada per l'ANC i Òmnium. Sí que hi seran la majoria de consellers, amb les excepcions de Joana Ortega, que continuarà treballant en el dispositiu de la consulta, i Ramon Espadaler, en qualitat de màxim responsable del dispositiu de seguretat dels esdeveniments d'avui. Tampoc no hi assistiran la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ni el president del comitè de govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida. CDC, Unió, ERC i ICV-EUiA hi tindran els seus màxims representants, amb les citades excepcions. El PSC no participa en la concentració com a partit ni hi ha convocat els militants, però tampoc no ha donat directrius per evitar que hi vagin. Es preveu que les diputades díscoles Marina Geli i Núria Ventura siguin al vèrtex de la plaça de les Glòries. Joan Ignasi Elena, líder d'Avancem i encara diputat, es deixarà veure al costat d'altres exmilitants socialistes. Els màxims dirigents dels sindicats també han confirmat la seva assistència a la convocatòria de les 17.14 h.

Darrera actualització ( Dijous, 11 de setembre del 2014 02:00 )