El Punt Avui

Rajoy avisa CiU que, si vol estabilitat, renunciï al 9-N

Santamaría afirma que el més democràtic és acceptar el que s'ha votat

La judicatura carrega contra el procés

11/09/14 02:00 MADRID - MONTSE OLIVA

Qui no vulgui pols, que no vagi a l'era. Això és el que va venir a dir ahir Mariano Rajoy en resposta a CiU, que una vegada més li reclamava que es deixi votar els catalans adduint que l'immobilisme de l'executiu espanyol alenteix la recuperació econòmica i neguiteja els mercats. Per Rajoy, en canvi, el que genera incertesa és “l'amenaça” de fer un “referèndum il·legal” o d'una declaració unilateral d'independència, així que, segons ell, per evitar-se problemes el millor que podria fer Artur Mas seria fer-se enrere. El president espanyol replicava així el portaveu adjunt de CiU, Josep Sánchez Llibre, que li havia recriminat la seva falta de “resposta política” davant el 9-N i actituds com la que va tenir el ministre Cristóbal Montoro sobre el cas Pujol.

Mentrestant, en el ple d'ahir del Congrés, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría també va aprofitar la vigília d'una Diada reivindicativa del dret a decidir per alertar el grup de l'Esquerra Plural, que la interpel·lava sobre una hipotètica consulta sobre monarquia i república, que més democràtic que votar és “respectar el que s'ha votat: la Constitució votada pel poble espanyol”.

També l'estrena de l'any judicial, presidida pel rei Felip VI, va estar marcada pel procés català. Així, mentre el fiscal general Eduardo Torres-Dulce feia referència a un vers de Gil de Biedma sobre “l'Espanya entre dues guerres civils” i defensava la força de la Constitució per donar cabuda a tothom, el president del Tribunal Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes, exigia lleialtat al govern català tot recordant que les normes impedeixen un “canvi unilateral de les regles de joc que han de regir la convivència”.

LA FRASE

Si volen que no hi hagi problemes, el que han de fer és dir que no convocaran un referèndum il·legal
Mariano Rajoy
PRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL
Darrera actualització ( Dijous, 11 de setembre del 2014 02:00 )