El Punt Avui

LA COLUMNA

Kafka a la V

12/09/14 02:00 DAVID MARÍN
El país ha canviat
i el que estem vivint
no és un procés
sinó una metamorfosi

Aquesta petita i tranquil·la revolució de vellut que els catalans, a la kafkiana manera, hem anat anomenantprocés, té com totes les revolucions la capacitat de desmuntar construccions mentals i legals aparatoses però que en realitat tenien la consistència d'un castell de cartes. Sentir ministres espanyols fent prediccions exactes sobre caigudes del PIB i nombre d'aturats i navegacions sense rumb en l'espai exterior que patirà una Catalunya independent, quan ells mateixos van ser incapaços de predir la tempesta de deute, atur i caiguda de prestigi internacional del seu propi país, produeix el mateix efecte que el rei petulant que desfila nu davant dels seus sorpresos però encara atemorits súbdits.

Una de les conseqüències de començar una subversió és comprovar, astorat, com se subverteix i es desmunta la lògica del dominador, fins llavors tan congruent i tan incontestable. El senyor Josef K. no sabia de què l'acusaven, ni tan sols sabia del cert si l'acusaven o no, però l'angoixa el paralitzava en un laberint de tribunals, por, opressió i culpa del qual no sabia sortir. Així hem estat durant uns quants anys i tot sembla que la gàbia mental s'ha esquerdat definitivament. Ara ens voldrien encara com l'agrimensor K. d'El castell, demanant constantment permís a la porta d'entrada i rebent la negativa com a resposta un cop i un altre, però comencem a sospitar que en realitat només calia passar-hi cap dins i llestos. El poder deixa de ser-ho quan el súbdit deixa de creure-hi.

Després de tres diades consecutives multitudinàries, la conclusió és que el país ha canviat i el que estem vivint no és un procés sinó una metamorfosi. Kafka, l'escriptor de la crisi de sentit i la soledat i l'angoixa de l'home de principis del segle XX, també va fer una novel·la amb aquest títol. És possible que ens hagi passat una mica això: un dia vam anar a dormir com un marxant de betes i fils de províncies, i l'endemà vam despertar convertits en una altra cosa: un insecte incòmode per al poder de l'Estat, però una pacífica, bella i colossal V de vot i democràcia per a la gent.

Darrera actualització ( Divendres, 12 de setembre del 2014 02:00 )