El vèrtex dels polítics

ESCENARI VICTÒRIA (PLAÇA DE LES GLÒRIES) | 
La societat civil clama per la unitat de les forces sobiranistes

Edició impresa Política | 12/09/2014 - 00:00h


Josep Gisbert
Barcelona


Forcadell dirigeix una eloqüent demanda a Mas: "President, posi les urnes"

El vèrtex de la V, a la plaça de les Glòries, a la confluència de la Diagonal i la Gran Via, va ser l'escenari principal de la concentració sobiranista de l'Onze de Setembre. I, com a tal, va ser també el punt de trobada de la classe política favorable a la celebració de la consulta d'aquest 9 de novembre. De fet, els polítics van ocupar les capçaleres dels dos trams: al capdavant del de la Gran Via, els representants de les institucions (el conseller Francesc Homs, el vicepresident del Parlament Lluís Corominas i els alcaldes Xavier Trias i Carles Puigdemont, entre d'altres); al capdavant del de la Diagonal, els representants de les forces polítiques sobiranistes (CDC, UDC -que van ser els últims a arribar-, ERC, ICV. EUiA i la CUP, i al costat de tots plegats la diputada del PSC Marina Geli).

I, encara que els protagonistes de l'acte no van ser ells, sinó, una vegada més, la societat civil, sí que els polítics van ser els destinataris del missatge d'aquesta societat: una inequívoca petició d'unitat, de posar els interessos generals davant dels partidistes, que van sintetitzar Carme Forcadell, presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), i Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural -les entitats organitzadores de la V-, en els parlaments finals i que van ser precisament les intervencions més aplaudides. "Si ells no ens fallen, nosaltres no els fallarem", va resumir Muriel Casals. D'altra banda, Carme Forcadell posava sobre la taula una eloqüent demanda dirigida a totes les formacions sobiranistes, però molt especialment al president de la Generalitat: "President, posi les urnes". Una al·lusió més que explícita a la celebració de la consulta del 9 de novembre amb independència del que diguin el Govern espanyol i el Tribunal Constitucional.

L'escenari de la plaça de les Glòries, de nom Victòria, va tenir de mestre de cerimònies l'actor Quim Masferrer, especialment popular arran de la sèrie de TV3 El foraster. I amb l'estil que el caracteritza -"l'hem feta molt grossa"- va conduir gairebé dues hores de concentració que van tenir el punt culminant a les 17.14 h amb la interpretació de l'himne de la V -Ara és l'hora- a càrrec de grups de corals acompanyats per Lluís Llach al piano i un gest simbòlic: joves que faran 16 anys abans del 9 de novembre van dipositar vots en una urna. Les urnes, justament, eren el motiu central de l'escenari principal, en forma de V, i al seu voltant van confluir les capçaleres de la Gran Via, amb la pancarta "9N Votarem", i de la Diagonal, amb la pancarta "9N Guanyarem".

Una unió del vèrtex que es va fer esperar més del previst, tot i que va arribar a temps, gairebé a les 17.14 h. I després, El cant de la senyera, i al final, Els segadors, per bé que un dels instants més emotius va ser quan a les pantalles gegants es va passar l'adaptació que el juny del 2013, al Concert per la llibertat, Peret va fer de la rumba "Catalunya és poderosa, Catalunya té molt poder". I un altre moment culminant havia de ser l'onada gegant -la gigaonada-, que va partir de la plaça de les Glòries i que havia d'arribar al final de la Gran Via i la Diagonal, però que no se sap exactament què se'n va fer: no es té constància que arribés a les destinacions, però tampoc que es perdés pel camí. Una anècdota que a cap dels participants a la V li agradaria veure convertida en premonició.