El Punt Avui

Rajoy apel·la a la unitat amb el símil d'un trasplantament

El president diu que “un andalús pot viure amb el cor d'un català” per emfasitzar que la solidaritat i la generositat distingeixen els espanyols

PP i PSOE veuen delictiu instar a la desobediència

12/09/14 02:00 MADRID - MONTSE OLIVA
El president espanyol, Mariano Rajoy, amb la ministra Ana Mato Foto: EFE.

Mariano Rajoy continua alternant-ne una de freda i una de calenta en els seus missatges cap a Catalunya i ahir, poques hores abans de materialitzar-se una manifestació reivindicativa –l'executiu del PP ja donava per fet que seria multitudinària– el president espanyol apel·lava literalment al cor per exposar les bondats de mantenir els lligams amb Espanya, un país del qual destacava la solidaritat i la generositat com els grans signes distintius. Així, aprofitant que havia estat convidat a un acte de l'organització espanyola de trasplantaments, Rajoy va apuntar que en una jornada com la d'ahir –sense esmentar la Diada– és moment de recordar que el valor de la unitat permet que “un andalús visqui amb el cor d'un català”.

Usant, doncs, el símil dels trasplantaments i l'acte de solidaritat i generositat que implica, el president espanyol afegia que ja li agradaria que s'apliquessin els mateixos procediments “en totes les facetes que interessen a la ciutadania”. Una vegada més, però, no va deixar passar l'ocasió per, que encara que fos de manera més subtil, deixar constància de la seva reprovació a les institucions catalanes. En anteriors ocasions, Rajoy també havia apel·lat als llaços de sang per emfasitzar que el nexe entre Espanya i Catalunya no es pot trencar.

Rajoy no va voler respondre directament a la darrera crida que va llançar Artur Mas en l'acte institucional de la Diada perquè escolti el clam ciutadà que li reclama que permeti la consulta, però es va mostrar força explícit quan va apel·lar a la unitat no només per les raons jurídiques a les quals sempre s'empara, sinó també socials, presentant-lo com a “país exemplar i vertebrat moralment i emocionalment” i que fa de la generositat dels seus ciutadans la prova inequívoca de la seva identitat.

Ahir al matí, al Congrés s'anaven succeint les reaccions a la Diada. Després que Joan Coscubiela (ICV) des del plenari va afirmar que els catalans “volem votar, i votarem”, la major part de declaracions sobre la Diada i la manifestació que s'estava a punt de celebrar a Barcelona tant des del PP com del PSOE van anar en la línia de denunciar la “ruptura” de la convivència a Catalunya. “És un dia per trobar-nos, no per enfrontar-nos”, subratllava del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que la setmana passada va rebre Societat Civil Catalana. Ahir una destacada dirigent de la seva direcció, Carme Chacón, va participar a l'acte organitzat per aquesta entitat a Tarragona.

Fets delictius

També va seguir generant força crítiques la crida del president d'ERC, Oriol Junqueras, a la desobediència ciutadana si l'Estat persisteix en la negativa a deixar votar el 9-N. Tant des del PP com des del PSOE, de fet, es va arribar a suggerir la possibilitat que la declaració del líder republicà podria ser constitutiva de delicte. “És terrible”, exclamava el popular Vicente Martínez Pujalte, alhora que el portaveu socialista, Antonio Hernando, ho qualificava de “barbaritat” i també incidia en el fet que “caldria veure” si no és delicte.

Darrera actualització ( Divendres, 12 de setembre del 2014 02:00 )