El Punt Avui

Mas vol posar urnes el 9-N i un resultat inqüestionable

Insisteix que el conflicte es resoldrà “votant” i defensa el blindatge de les “garanties democràtiques” de la consulta

Preveu que el 2015 ja es podrà començar a implementar el pronunciament ciutadà

13/09/14 02:00 BARCELONA - ODEI A.-ETXEARTE
El president de la Generalitat, Artur Mas, al pati dels tarongers del Palau Foto: JUANMA RAMOS.

Consulta el 9-N? Sí, però amb “garanties democràtiques”. Artur Mas esquiva el debat de la legalitat i condiciona el referèndum al fet que es tinguin assegurats els mínims necessaris perquè el resultat no pugui ser qüestionat i “es pugui donar per bo a nivell internacional”. L'endemà de la manifestació més gran de la història del país, Mas va indicar en una entrevista a RAC1 que s'imagina la Catalunya del 2015 amb la votació feta, un resultat clar i l'inici de les negociacions per implementar-ne el resultat. “Aquest conflicte es resoldrà votant”, va insistir Mas. Interrogat, concretament, per la cita del novembre, va assegurar que pretén posar les urnes i garantir que “s'entengui el resultat a tot arreu”. “Si no, no ho haurem fet com caldria fer-ho”, va reblar. Mas va admetre que no totes les variables que poden condicionar la votació depenen del govern o dels partits pro consulta. “De nosaltres depèn la logística”, va admetre. Però va advocar per assegurar el reconeixement internacional del resultat i per assegurar que els partidaris del no a la independència també votin. Era una referència velada a la possibilitat que els partits unionistes i el mateix govern espanyol intentin desacreditar el referèndum fent crides a l'abstenció. És per això que Mas no va assegurar que el referèndum es faci tant sí com no, ni va entrar en l'alternativa d'unes eleccions plebiscitàries, i es va centrar en les garanties de la votació per evitar que es converteixi “en un bumerang sobre nostre”. En qualsevol cas, va refermar-se en la necessitat de mantenir la unitat dels partits pro consulta sobre el camí a seguir.

El president també va emfasitzar la necessitat que el govern espanyol s'avingui a negociar perquè els ciutadans puguin votar. El govern espanyol, però, va deixar clar, hores després, que no modificarà la seva posició fèrria contra una consulta que considera il·legal. “No poden pretendre només amb l'estratègia de la por i de les lleis que ens aturem. No ho aturaran. En algun moment han de començar a reaccionar”, va deixar anar. No obstant això, Mas va admetre que té “molt poques esperances” que Mariano Rajoy mogui fitxa i, pel que fa a ell, no retirarà la consulta ni tancarà, assegura, un acord en un despatx a la manera “tradicional” de resoldre les desavinences polítiques.

Mas no va voler donar per “morta” la tercera via. Tanmateix, va posar en qüestió que el PSOE defensi una reforma constitucional per resoldre el problema d'encaix polític de Catalunya a Espanya sense que Pedro Sánchez hagi detallat el contingut de la proposta i amb el PP tancat en banda, rebutjant l'obertura del meló constitucional. D'altra banda, va advertir que necessita tenir “urgentment” la presa de posició dels catalans sobre la independència per poder dirigir el país cap al “costat” que sigui majoritari a les urnes.

Darrera actualització ( Dissabte, 13 de setembre del 2014 02:00 )