El Punt Avui

MURIEL CASALS  PRESIDENTA D'ÒMNIUM CULTURAL
La joia de l'endemà
Després de l'èxit de la Diada, Muriel Casals exhibia ahir la mateixa alegria serena que els participants a la V la vigília. “Quina sort viure ara i aquí!”, exclamava. Casals és una de les líders de la societat civil, si bé remarca: “Tots som protagonistes.” “És una fortuna veure que som tants els disposats a treballar per això”, anima.

“L'èxit de la V és una garantia de l'èxit de la consulta”

“Fer una cosa que el govern espanyol no vol fer, però amb un gran suport de la gent, és diferent que fer-la sense aquest suport”

“Com que té fama de ser una persona molt passiva, demano a Rajoy que es comporti com li dicta la psicologia”

“Si jo fos un dirigent exterior, em preguntaria com podem privar-nos de tenir amb tots els ets i uts una comunitat de gent com aquesta”

13/09/14 00:00 BARCELONA - Ò.P.J
La presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, ahir al migdia a la seu de l'entitat, coorganitzadora de la V de la Diada i de la campanya pel sí-sí “Ara és l'hora” Foto: MARTA PÉREZ.

F

a un mes s'esperava aquesta participació?
Que la gent està desmobilitzada no ens ho hem cregut mai, perquè veiem que no és així. Va costar arrencar, perquè semblava que, com que era a Barcelona, no era tan important apuntar-s'hi com l'any passat. I de fet al final la majoria dels que hi van anar no s'hi havien apuntat. Però que hi hagués aquest amplíssim nombre de persones que sabien on els tocava anar era molt important per aconseguir aquestes imatges que tot el món ha vist.
I com reaccionarà ara el món?
Ens estem oferint per ser un partner de ple dret en les relacions internacionals. Si fos ciutadà o dirigent de qualsevol altre lloc del món em preguntaria com podem privar-nos de tenir amb tots els ets i uts una comunitat de persones com aquesta, que és capaç de sortir repetidament al carrer, cada any, i inventar una manera nova, imaginativa i festiva de presentar-se. Si fos empresari pensaria que aquí hi ha gent capaç de fer moltes coses.
Què van dir a Mas a Palau?
Que quina sort ser president d'un país amb aquests ciutadans. I després, que reconeixem la complexitat enorme de la seva responsabilitat, ja que forma part d'un estat amb un govern insensible a la nostra demanda.
Rajoy segueix tancat en banda.
És que no cal que digui que permet la consulta: sols no dient res, es fa. I com que té fama de ser una persona molt passiva, li demano que es comporti com li dicta la seva psicologia. Si no fa res, farem la consulta sota la legalitat catalana, que en aquest punt no està renyida amb l'espanyola, ja que serà no vinculant, i a partir de la resposta sí que s'haurà de negociar com s'organitza la nova relació. Fins després de la pregunta no hi ha cap il·legalitat.
Després de la Diada, ja ens podem creure que hi haurà 9-N?
La intenció era explícita: “Omplim els carrers per omplir les urnes.” Estem convençuts que l'èxit de la Diada és una garantia de l'èxit del 9-N. Ara els nostres representants es troben amb una dificultat gran: han de complir el mandat rebut del poble, al carrer i a les urnes, però l'interlocutor no es dóna per al·ludit. És difícil, atesa la duresa del govern espanyol, però és molt diferent fer una cosa que el govern espanyol no vol fer amb un suport tan gran de la gent que fer-la si no el tens. Queda clar que no són uns quants polítics amb una vel·leïtat independentista, sinó que és la majoria del poble.
Això implicarà desobediència... Creu que mantindran la unitat?
La unitat és la força, és clar. La fotografia de l'acord que va de la democràcia cristiana a l'esquerra alternativa té una força internacional molt gran. I d'uns polítics que obeeixen el mandat rebut dels electors i compleixen el seu programa, aplicant una llei aprovada pel Parlament, no en dic desobediència, sinó fidelitat al poble, a les institucions i a les lleis. Per tant estaran obeint. El problema el té el govern espanyol, que vol fer passar per legalitat una voluntat política, i va contra l'exercici de la democràcia. Els que han de fer raonaments estrambòtics i il·lògics són ells.
Aquesta ha estat la definitiva, o caldrà tornar a sortir al carrer?
Mai és l'última, no sé si és definitiva, però sí molt significativa. És excepcional, i no es pot fer cada quinze dies. És important que estem en tensió, mobilitzats, fet que no vol dir que cada dia siguem al carrer. Estem a punt, i com que volem anar als col·legis electorals, hi anirem.
S'anuncia una campanya pel sí i sí fins al 9-N. Com anirà?
Més que en grans actes al carrer, ara se centrarà en molts petits contactes. Per això demanem molts voluntaris, cadascú amb les hores que pugui, per connectar amb tothom, fer un extens programa de visites a les llars i anar a explicar, però sobretot a escoltar, quin és el seu desig per al país nou.
S'ha parlat poc del contingut del nou país...
Sí, doncs això és el que volem, que cadascú expressi el seu desig per al nou país. I de la suma de tots es podrà fer la llista de voluntats que la societat civil suggereix als representants polítics.
Com va la campanya per captar voluntaris i donacions?
Estem a l'inici, però contents de com va. Som un país de gent molt generosa, en un moment de crisi econòmica moltes persones estan decidint posar una part dels seus diners en la campanya. Estarà penjat al web, en un apartat que estarà actiu de seguida, i on explicarà els diners que vénen, d'on vénen i on van. Ja hi ha una part de despesa que s'està fent.
Mas ha recordat que han d'anar a votar els del no perquè la consulta tingui totes les garanties. No seria una paradoxa que ara calgui fer campanya per això?
La paradoxa seria inventar-se-la, però no ho és dir que som independentistes, però sobretot demòcrates, i volem que els que vulguin votar no també hi vagin, i hi hagi un debat obert amb ells. Quan truquem a la porta de la gent, una part ens dirà que no ho vol i l'haurem de tranquil·litzar, i dir-li que vagi a votar i que si guanya el sí la seva vida serà igual de confortable, o molt més del que ho ha estat per als partidaris de la independència fins ara.
Darrera actualització ( Dissabte, 13 de setembre del 2014 00:00 )