A TVE no li agrada la V

La Vanguardia en català | 13/09/2014 - 00:00h


Víctor - M. Amela


Hi ha al planeta cap lloc més competent per televisar manifestacions que Catalunya? No. Des de la mani del milió del 1977 el desafiament és constant, passant per la del "No a la guerra" i, sobretot, per les de les tres últimes Diades, que reblen el clau.

"Els catalans tot ho fan per milions", va dir un periodista als anys trenta, i aquí continuem, ficant milions de catalans a la tele a cop de manifestació. Set helicòpters alhora van sobrevolar la V gegant de la Diada 2014, facturant imatges espectaculars, una colorista i palpable barreja de persones.

Les millors imatges i les més nítides, les de 8tv: no demoro la meva felicitació a la cadena i a Josep Cuní, el 8aldia del qual va derrotar TV3: per què deu ser? Doncs perquè en Cuní s'ho ha guanyat a pols, ja que ha apostat per una informació sense embuts (amb la cadena donant-li recursos), amb controvèrsia i sense fer melindros, cosa que agraeix el teleespectador i li concedeix el lideratge. (Reflexió: una televisió pública hauria de ser sinònim d'equanimitat i credibilitat, però no aconsegueix ser-ho aquí -ni a Catalunya ni a Espanya-, la qual cosa ens hauríem de fer mirar, o deixar-ho córrer).

Les imatges captades per les nostres televisions han estat el millor espot possible d'aquesta Catalunya que vol ser protagonista i demana un lloc propi al món. Objectiu aconseguit: la finalitat d'aquestes manifestacions tan originals i vistoses en aquesta societat de l'espectacle és ser ben televisades, seduir pantalles i cotitzar als noticiaris. Aconseguit amb nota molt alta...

...Tot i que no a tot arreu: unes imatges tan atractives no van interessar gaire a TVE, televisió pública (que sufraguem tots) que es va limitar a oferir plans estàtics des d'una modesta estrada a la plaça de les Glòries, sense vistes aèries, sense transmetre l'envergadura i dimensió del magne esdeveniment ciutadà. Per això molts professionals de TVE s'han queixat per una falta de competència periodística tan flagrant sobre la Diada, per no parlar de "censura visual" (així ho ha denunciat Hazlo Público, plataforma de defensa de TVE). Aquestes queixes tenen les simètricament inverses a TV3, on molts periodistes lamenten que els seus informatius hagin trepitjat més d'una vegada la frontera amb l'agitació i propaganda en benefici de l'Assemblea Nacional Catalana durant la preparació de la manifestació.

Al seu torn, TVE va exagerar la cobertura de la manifestació convocada a Tarragona per la plataforma Societat Civil Catalana, 700 vegades més escarida en assistència que la de la V barcelonina: per mantenir la proporció, em surt que TVE hauria d'haver emès set dies seguits de plans aeris de la V.