Una anàlisi de text

Ahir Moragas va ser novament notícia quan es van publicar els seus SMS amb Victoria Álvarez

La Vanguardia en català | 13/09/2014 - 00:00h

Quim Monzó

QUIM MONZÓ

Últimament, Jorge Moragas, cap de gabinet de Rajoy, està d'actualitat. Fa uns dies va justificar que es prohibís la presentació de Victus, de Sánchez Piñol, a l'Institut Cervantes d'Utrecht perquè, segons ell, és "un llibre clarament manipulador sobre la història d'Espanya i Catalunya". Ahir es va convertir novament en protagonista quan ElDiario.es va publicar l'intercanvi d'SMS que va mantenir amb Victoria Álvarez, l'exnòvia de Jordi Pujol Ferrusola, suggerint-li que destapés definitivament el cas Pujol. Segons explica el diari, Moragas i Álvarez es coneixen des que van ser companys de classe. L'intercanvi de missatges comença el 20 de novembre de fa dos anys. A les vuit i dos minuts del vespre li diu Moragas a Álvarez: "Si dieses una entrevista y lo explicases todo salvarias a España y yo te haria un monumento. Besote". Set minuts després, ella contesta: "Jajajajajaja.....cierto y estoy dando vueltas a la moneda, lo q debería hacer y sus consecuencias". Mitja hora i dos minuts més tard n'hi envia un altre: "Mi hijo me dice que hable, que es un delincuente y es mi obligación..que nos ha robado a todos los catalanes". Al cap d'un minut insisteix: "Mañana voy a hablar con un abogado amigo y te diré algo.....". Deu minuts després, Moragas li envia un missatge en blanc al qual ella respon: "???". Contesta ell: "Tu hijo es un crack, por cierto". (¿A qui no li agrada que li diguin floretes al seu fill?)

L'altre enfilall de missatges destapat és del 13 de desembre d'aquell mateix any, i aquest cop comença a dos quarts de vuit, també del vespre. L'inicia Moragas: "Pero Que has hecho???". "Lo que me pediste", diu ella, i com que l'altre triga a contestar-li insisteix: "No me pediste que hiciera una declaració". (Encara que no hi hagi cap signe interrogatiu cal suposar que és una pregunta.) Com que no rep resposta insisteix: "Estoy en ave volviendo a bcn...he comido cerca de genova y por eso te llamaba para contarte". Moragas no respon. Insisteix ella: "No eras lo que me pediste?? La udyco y declaración". Finalment, a tres quarts de vuit ell contesta: "Uauuu! Yo te haré un monumento a tu cuerpo". A ella li fa gràcia: "Jajajajajaj......". Però en acabat pensa que, sent com és, no li cal cap monument i escriu: "Mi cuerpo ya es un monumento jajajaja". (A fe de Déu que és així.) Com que ell no contesta, remata ella: "Pero fuera de bromas, me gustaria hablar contigo en persona".

En resum: tret dels errors habituals quan tecleges en un mòbil, ella té més preocupació pels accents i l'ortotipografia que no pas ell. Això sí: Álvarez comet una falta de concordança (un eras per un era) i mostra certa tendència a convertir els tres punts suspensius en dos, quatre o sis. Ara només necessitem que el mateix diari o un altre tinguin accés a un nou enfilall d'SMS per saber si finalment van parlar en persona i on ho van fer exactament.