Política | La qüestió catalana L'agenda

Cinc dies de vertigen, entre el 19 i el 23, seran clau per al desenllaç del conflicte obert entre Catalunya i Espanya

El calendari s'accelera

Edició impresa Política | 14/09/2014 - 00:00h

Josep Gisbert
Barcelona

ACCIÓ... L'Estat espanyol es prepara per suspendre en temps rècord la llei de Consultes
...I REACCIÓ L'anul·lació del 9-N no serà el final de res: tot no farà més que començar


El calendari polític s'accelera després de l'Onze de Setembre. Tant que demà comença, de fet, el compte enrere d'uns dies que es presumeixen crucials per al desenllaç del conflicte obert entre Catalunya i Espanya. Unes dates clau que tindran el seu punt culminant entre els dies 19 i 23, els que van des de l'aprovació de la llei de Consultes per part del Parlament fins a la seva previsible suspensió per part del Tribunal Constitucional: cinc dies en què no es descarta una reunió urgent del Consell d'Estat per aprovar el dictamen preceptiu previ a la interposició de recurs d'inconstitucionalitat per part del Govern espanyol i una reunió extraordinària del Consell de Ministres per donar-li el vistiplau. Tot un rècord.

La setmana s'obrirà amb la celebració del debat de política general al Parlament, entre els dies 15 i 17. El 18 totes les mirades estaran posades en el referèndum d'Escòcia. I el 19 començaran cinc jornades de vertigen amb l'aprovació per part del ple del Parlament, i per una majoria molt àmplia -CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP-, de la llei de Consultes. A partir d'aquí, i en funció de quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) -potser el dia 20-, el president de la Generalitat, Artur Mas, estarà en disposició de signar el decret de convocatòria de la consulta del 9 de novembre, cosa que podria fer el mateix 20 o, en qualsevol cas, abans del 23. I és que el dia 23 es reuneix el ple del Tribunal Constitucional, que, en una mostra de celeritat inusitada, podria suspendre automàticament la llei de Consultes i la convocatòria de la consulta en admetre a tràmit els recursos que li hagi presentat el Govern espanyol, després de les sessions extraordinàries del Consell d'Estat, probablement el dia 20, i del mateix Consell de Ministres, entre el dia 20 i, a tot estirar, el 22. Com evolucionaran els esdeveniments a partir d'aquest moment és el que s'haurà d'anar veient, però tot apunta que el calendari s'accelerarà encara més.

En paral·lel, el front judicial que envolta Jordi Pujol i la seva família continuarà fent el seu curs i acompanyant, agradi o no, al debat polític: el dia 15, és a dir, demà, s'ha de produir la declaració del fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, a l'Audiència Nacional, i el dia 26 és probable que l'expresident de la Generalitat faci efectiva l'esperada compareixença al Parlament per explicar-se. És l'última previsió de dues setmanes molt carregades, però no serà, ni de bon tros, el final de res. Amb la suspensió de la consulta del 9 de novembre previsiblement consumada, la reacció dels partits sobiranistes no es farà esperar, de manera que, en realitat, tot no haurà fet més que començar.