La partida d'escacs

La Vanguardia en català | 14/09/2014 - 00:00h


Màrius Carol
Director


Edwin Morgan, el poeta nacional d'Escòcia, va escriure un conte curt en el qual dos reis enemics juguen als escacs, mentre a la vall els seus exèrcits combaten brutalment. Els sobirans sembla que no senten la seva cridòria quan mouen les peces d'or del tauler. Cap al tard, un dels monarques fa caure el tauler perquè l'altre li ha fet escac i mat. Poc després, un genet ensangonat li anuncia: "El teu exèrcit fuig, ha perdut la partida".

La realitat escocesa s'assembla al conte que va imaginar Morgan: els polítics lluiten en favor i en contra de la independència d'Escòcia, però l'implacable pragmatisme dels mercats juga la seva partida d'escacs contra les emocions desbordades. Els bancs escocesos (RBS, Lloyds, Clydesdale, TSB) anuncien que se n'aniran l'endemà si guanya el sí. The Economist proclama que la separació seria un error tràgic, que enfonsaria Escòcia i la resta de la Gran Bretanya. Les multinacionals (Tesco, Sainsbury, Morrisons) adverteixen que pujaran preus a la regió si se separa del Regne Unit. Les petrolieres que operen al territori (Shell, BP) consideren que la divisió seria un mal negoci.

No obstant això, Alex Salmond contraataca dient que Escòcia té una oportunitat única i que una Escòcia independent seria un país financerament sòlid. Qui farà l'escac i mat el dia 18? Qui perdrà definitivament la batalla? Les enquestes donen un empat tècnic. Com explica Rafael Ramos des de Kirkcaldy, l'últim estudi dóna un avantatge de dos punts al no, però amb un marge d'error que neutralitza aquesta dada.

No només escocesos i britànics estaran pendents del que passi dijous. A Catalunya es viurà amb intensitat. I a Europa. Les peces es mouen sobre el tauler amb la neutralitat de la reina.