La V

La Vanguardia en català | 14/09/2014 - 00:00h


Cristina Sánchez Miret


La lletra V era ja més que una mera grafia de l'alfabet -són molts els que l'han fet servir com a símbol de victòria o de desig de victòria- abans d'aquest Onze de Setembre; però, sens dubte, a partir de dijous s'ha convertit en una icona per als catalans.

El vèrtex que forma la confluència de la Gran Via i de la Diagonal a Barcelona ha permès escenificar la voluntat de votar del poble català de manera més gràfica, més vasta, més vibrant i més verificable del que ja ho va fer la via de l'Onze de Setembre del 2013. Tot i que de res serveix com de verídiques siguin les coses si els interlocutors estan determinats, a priori, a negar-les sense més vergonya.

No sé què passarà a partir d'ara, de moment la pilota és a la teulada de la política. Una política que fins ara s'ha resistit a que li puguem posar una P en majúscules, tot i que s'han aconseguit acords que eren impensables un any enrere. Per tant no ens avancem als esdeveniments.

Mentrestant hi ha molta feina a fer. Si el 9 de novembre acaba sent l'escenari democràtic que esperem, el resultat de la votació no el sap ningú. Hem esmerçat tants esforços i tant de temps en la lluita per poder votar que els discursos del sí i del no han quedat entrampats en aquesta batalla, i això fa poc previsible el que pot passar. Ara bé, en tot cas, si votem -guanyi l'opció que guanyi- guanyarà la democràcia i per tant guanyarem tots. En cas contrari, si no podem votar, perdrem tots; fins i tot aquells que se'n felicitaran i ho celebraran.

Passi, però, el que passi, i per més que se'ls hagi agraït o reconegut la feina que han fet els membres de l'Assemblea Nacional Catalana, penso que no n'hi ha prou. Que existeixi la voluntat individual d'expressar el que som, no vol dir pas que sigui fàcil fer-ho com a col·lectivitat. Sense la capacitat vertebradora i vehiculadora de l'ANC, els desitjos d'una gran part de la ciutadania catalana serien els mateixos -pensaríem el mateix i voldríem el mateix- però pocs ho sabrien i poca força tindríem davant del món. Tant del d'aquí com del de fora.

La V és molt més que la V de victòria o de votar, és la V que representarà per sempre més també com de valents, vàlids i valuosos heu estat l'ANC en aquest procés. Gràcies a totes i a tots per posar-vos al capdavant; i, evidentment, també gràcies a tothom qui s'hi ha sumat.