El Punt Avui

El què i el com, el fons i la forma

15/09/14 02:00 -
Els tertulians unionistes es caracteritzen per pronunciar paraules sense parar i a tota velocitat

Fa moltes dècades que és ben sabut que, en el si de les organitzacions, no n'hi ha prou amb el poder, sinó que, si es vol esdevenir líder de la gent, cal tenir arguments i, sobretot, tenir cura de les formes. L'abundor fins a l'excés de tertúlies radiofòniques i televisives que genera el procés del nostre país ens dóna lliçons sobre allò que cal fer i allò que cal evitar si es vol aconseguir la confiança dels interlocutors. Per bé que hi ha de tot a tot arreu, els tertulians i polítics unionistes, com tallats pel mateix patró, es caracteritzen per pronunciar paraules sense parar i a tota velocitat; és com si mantenir la paraula els donés la raó. I qualsevol venedor experimentat sap que allò que ven no és parlar pels descosits sinó saber escoltar el possible comprador i saber dir la paraula justa en el moment oportú. Per la seva banda, el llenguatge no verbal dels polítics espanyols –sobretot del PP– i dels seus nombrosos tertulians afins fa del tot innecessari haver d'escoltar-ne els arguments –si n'hi ha–, perquè ja ho diu tot. Una mà amunt i avall pontificant, un rictus tens en el rostre i una mirada entre acusadora i amargada.

En l'altre extrem, també amb excepcions, el parallenguatge –és a dir, allò que acompanya les paraules– i el llenguatge no verbal dels polítics, dirigents i tertulians més sobiranistes transmet un tempo més pausat i didàctic, sense tants escarafalls ni tantes interrupcions a la intervenció aliena, més calma en l'argumentació i més tolerància a les diferències; els gestos són d'obertura –mans obertes, mirada als ulls, mig somriure– i el to, molt menys visceral.

Les bones formes no equivalen a tenir raó –hi ha molt bons actors–, però donen pistes sobre què es pot esperar de les persones i del seu tracte. I, vist així, ho tenim encara més clar, ho tenim molt bé.

Darrera actualització ( Dilluns, 15 de setembre del 2014 02:00 )