El PÑunt Avui

DE SET EN SET

Sense apriorismes

15/09/14 02:00 JOSEP M. PASQUAL

Em sap molt de greu per la incalculable i sacrificada part del país que aquest Onze de Setembre ha tornat a dedicar temps i diners (i salut) a la causa reivindicativa, però temo que ens acostem al final del procés amb totes les de perdre. I és que el procés dit de transició nacional s'ha fet més amb el cor que amb el cap, amb més a veure amb la llei natural que amb la llei positiva. I aquesta forma de fer un procés, o de fer el que sigui, a l'Europa occidental i amb el segle XXI en marxa, és sinònim de fer les coses malament. Vaja, que quan en aquest punt la pregunta general és “I ara què?”, vol dir que hem pecat d'improvisació o de negligència. Perquè no es pot arrossegar tot un poble a mobilitzar-se sense solució de continuïtat.

L'eslògan “Volem votar” no pot amagar que Catalunya ha votat desenes de vegades des de la mort del dictador Franco. I, vist amb la perspectiva dels anys, hauríem d'acceptar que Catalunya s'ha equivocat a cada votació: des del referèndum sobre ruptura o reforma, fins al de la Constitució Espanyola, passant pels dels Estatuts i per les successives eleccions de tota mena. Si actualment som on som no és només perquè ens hi hagin posat, sinó també perquè ens hi hem acomodat. Som víctimes dels nostres mateixos vots, des de fa prop de quatre dècades. És clar que “Volem votar”, però no ens enganyem: hem desaprofitat totes les ocasions que hem tingut.

Al procés de transició nacional, tal com l'hem dissenyat li espera un final com el d'aquelles pel·lícules que no acaben bé perquè els bons no acaben de guanyar del tot i els dolents no acaben de perdre del tot. I se me'n fot qui siguin els bons o els dolents. Però em fot més encara que després d'una mala pel·lícula, l'únic consol sigui esperar-ne una segona part.

Així les coses, per combatre la frustració que inexorablement s'acosta, em sembla que el catalanisme necessita urgentment una formació política de nova creació, plural, capaç de dialogar sense apriorismes: a la recerca d'un Estat plurinacional (fiscalment, culturalment, jurídicament i simbòlicament).

Darrera actualització ( Dilluns, 15 de setembre del 2014 02:00 )