Política

Mas reivindica l'obra del Govern més enllà del 9-N i destaca les possibilitats que tindria el país en solitari

La Catalunya que podria anar més bé

Edició impresa Política | 16/09/2014 - 00:00h

Josep Gisbert
Barcelona




ÀLEX GARCIA


No només de procés sobiranista viu el Govern. És la tesi amb què el president de la Generalitat, Artur Mas, va impregnar la seva intervenció en el debat de política general, en un discurs que va dedicar majoritàriament -divuit de vint-i-dues pàgines- a repassar precisament l'obra i els projectes del Govern -en va citar més de setanta- i no a parlar de la consulta del 9 de novembre. "El Govern està treballant amb empenta, idees i projectes en tots els fronts, no només en un de sol, com de vegades es diu amb manifesta mala intenció i faltant a la veritat", va voler remarcar, amb la intenció de deixar clar que, tot i que la qüestió catalana és una de la matèries que l'ocupa, no és l'única que el preocupa.

Una situació que "comença a millorar". A partir d'aquesta filosofia va dibuixar la situació actual com la de la Catalunya que "comença a millorar", i va posar com a exemple un decàleg de qüestions "sensibles, centrals i decisives": la recuperació econòmica es comença a notar, la internacionalització de l'economia avança, l'ofensiva contra el fracàs escolar dóna fruits, la satisfacció amb els serveis sanitaris és alta, la investigació millora posicions a l'escena internacional, la percepció de seguretat repunta, la lluita contra la pobresa s'intensifica, el coneixement i l'ús del català mantenen una trajectòria ascendent, les condicions mediambientals accentuen la millora i la Generalitat és l'administració més transparent de l'Estat espanyol.

Tres condicionants externs. Això és així, segons el president de la Generalitat, malgrat els condicionants externs que "frenen i limiten" l'acció de Catalunya, entre els quals en va esmentar tres: les incerteses de l'economia europea "que no acaba d'arrencar", la recentralització per part del Govern espanyol a través d'una "operació sistemàtica i continuada de desmuntatge i destrucció de l'autogovern", i la precarietat de les finances de la Generalitat derivada de les imposicions del Gabinet de Mariano Rajoy sobre el dèficit i dels seus incompliments sobre els deutes pendents i el finançament autonòmic (tres conflictes en els quals el Govern català ha portat el Govern espanyol als tribunals). "En aquestes condicions duríssimes, fins i tot inhòspites, el nostre país, Catalunya, comença a sortir-se'n; si això és així, imagineu quin país podríem arribar a fer si no estiguéssim constantment condicionats i frenats per tots aquests elements que ens envolten", va reivindicar amb la voluntat d'evidenciar la viabilitat que tindria una Catalunya en solitari, fora d'Espanya. Perquè està convençut que Catalunya, "en igualtat de condicions, pot aspirar a ser un dels països capdavanters, justos i d'alta qualitat" d'Europa.

Ocupació de qualitat. Mentrestant, l'objectiu immediat d'Artur Mas és actuar, per exemple, en el terreny econòmic a fi de reforçar la reactivació i crear ocupació de més qualitat, per a la qual cosa va enumerar projectes que van des de la llei d'ordenació del sistema d'ocupació fins a la defensa legislativa i normativa del model de comerç, passant per un nou paquet legislatiu de simplificació de l'administració de la Generalitat i dels governs locals.

Prioritat social. En matèria de benestar social va anunciar plans en l'àmbit de la salut (cirurgia cardíaca, trastorns mentals, malalts crònics, atenció social...), del tercer sector social, de polítiques de joventut, de l'esport escolar, d'immigració, d'equipaments judicials o, entre d'altres, de centres penitenciaris. I és que el Govern "actua amb una clara agenda de prioritat social, i malgrat la gran limitació de recursos econòmics fem front a tots els reptes socials amb iniciativa, imaginació, concertació i sensibilitat", va subratllar el president de la Generalitat.

Compromís per eradicar la corrupció. Artur Mas va reafirmar, en el terreny de la transparència, el "compromís inequívoc" del Govern i la seva "clara determinació" per lluitar contra la corrupció "vingui d'on vingui i la promogui qui la promogui" i, sense citar ningú en concret -ni el cas Pujol-, va detallar algunes de les mesures que ha impulsat o està impulsant, des del portal de la transparència fins a la creació de l'oficina de supervisió de la contractació pública o l'elaboració d'un codi ètic per a tots els càrrecs públics.

Recuperar la paga extra dels funcionaris. I en el camp de la funció pública va confirmar el compromís de recuperar el 2015 la paga extra suprimida als funcionaris des del 2012. La previsió quedarà recollida en els pressupostos de la Generalitat de l'any que ve, en els quals la intenció és que la recaptació per l'impost de dipòsits bancaris també es destini a millorar les retribucions dels empleats públics, una mesura que va situar dins d'un paquet de reforçament de l'autogovern que té com a actuació estel·lar el desenvolupament de la hisenda pròpia com "l'estructura d'Estat pendent més important i decisiva".