El Punt Avui

Els partits sobiranistes reforcen el 9-N

El Parlament aprova avui per primera vegada una resolució que incorpora la data i la pregunta de la consulta

17/09/14 02:00 BARCELONA - EMMA ANSOLA
Rovira, Turull, Fernàndez i Camats ahir signant la resolució que s'aprova avui Foto: EFE.

Els partits sobiranistes van subscriure ahir al vespre un nou acord per refermar el compromís amb el 9-N, que recull, a més a més, cadascuna de les passes que s'han portat a terme des que va començar l'anomenat procés.

El text, que el Parlament aprovarà demà amb els vots de CiU, ERC, ICV i la CUP, consta de tres parts en què s'apel·la al compromís dels membres de la cambra catalana, al president Mas i a l'executiu català.

Pel que fa al Parlament, s'acorda donar suport a la consulta seguint els criteris que els partits sobiranistes ja van pactar el desembre del 2013 referents a la data i la pregunta. És en aquest punt on s'aporta una novetat important, i és que per primera vegada el Parlament aprovarà un text que incorpora la data i recull la literalitat de la pregunta. A més a més, els signants recullen l'esperit de la Declaració de Sobirania del 2012, anul·lada pel TC, fent esment a la necessitat de mantenir la unitat i assolir el consens per impulsar acords “com a expressió de la sobirania i representació directa del poble de Catalunya”.

El text també recull la petició del Parlament al president de la Generalitat perquè convoqui la consulta i s'adreci als membres de la cambra catalana quan les circumstàncies ho requereixin.

Després de l'estira-i-arronsa que hi ha hagut en el segon dia de debat entre totes les forces polítiques, els portaveus dels grups han volgut donar un missatge d'unitat per allunyar els rumors de trencadissa i les acusacions de partidisme i esdevenir, ara sí, l'altaveu de les reivindicacions ciutadanes que es van fer sentir l'Onze de Setembre passat.

El text de la proposta també recull que la consulta es farà sota l'aixopluc de la legalitat i amb plenes garanties perquè tots aquells ciutadans que vulguin puguin exercir el dret a vot. Aquesta és la principal petició que, un cop el text estigui aprovat, fa el Parlament als membres de l'executiu de Mas. De fet, se'ls insta a prendre totes les resolucions oportunes i a destinar tots els recursos i els mitjans tècnics i humans necessaris perquè la consulta es dugui a terme amb totes les garanties democràtiques i de participació possibles. L'objectiu és que el resultat de la consulta sigui reconegut arreu.

D'altra banda, els grups de CiU i ERC també presenten avui a votació una proposta per iniciar la planificació i la creació de les estructures d'estat que recullen els estudis i els treballs que ha anat elaborant el Consell Assessor per a la Transició Nacional durant aquest últim any.

LA FRASE

El govern destinarà tots els recursos tècnics i humans perquè la consulta
se celebri amb totes les garanties democràtiques
Darrera actualització ( Dimecres, 17 de setembre del 2014 02:00 )