Internacional

Promesa (o suborn) a Escòcia

Londres garanteix que els escocesos decidiran en què gasten els diners

Edició impresa Internacional | 17/09/2014 - 00:00h

Rafael Ramos
Edimburg Corresponsal
MATT CARDY / GETTY IMAGES

ESCEPTICISME L'SNP exigeix els unionistes promeses tan detallades com les sobiranistes
AMENAÇA Diputats conservadors miren de neutralitzar el pla per ampliar l'autonomia
A un dia del referèndum

Els partits unionistes han reciclat tantes vegades i amb tant entusiasme la promesa d'una autonomia més àmplia per a Escòcia, que en realitat semblen els Verds. L'última variació sobre el mateix tema, a 48 hores del referèndum, és una "declaració solemne" que la distribució dels recursos nacionals (si guanya el no) serà "equitativa", i que Edimburg podrà "decidir sense interferències com distribueix la seva part de la despesa pública".

El rerefons de la qüestió és que conservadors, laboristes i liberaldemòcrates no han pogut posar-se d'acord, ni amb les enquestes gairebé igualades, sobre quin percentatge de l'impost sobre la renda i de l'IVA administraria Escòcia si vota que no. En el que coincideixen David Cameron, Ed Miliband i Nick Clegg (els líders dels tres grans partits britànics) és a atorgar "molts més poders autonòmics". Però a partir d'aquí s'entra en territori pantanós. Com que han de vendre titulars a uns mitjans de comunicació afins, un dia anuncien a so de bombo i platerets el calendari del procés, un altre proclamen que Holyrood podrà gastar els seus diners per tenir la millor sanitat pública del món, si així li sembla.

El bloc unionista sosté que es tracta gairebé d'una declaració d'independència a l'americana, però en aquest cas d'autonomia. Pels nacionalistes, en canvi, és un " insult", un "frau", una "manipulació", "un afront al sentit comú", un "suborn"... "Si ho tenen tan clar -va preguntar la número dos de l'SNP, Nicola Sturgeon-, com és que no tenim els detalls concrets del pla? Quina confiança podem tenir els escocesos que tot això es concretarà de manera satisfactòria? Ens estan prenent el pèl, i espero que el tret els surti per la culata".

Molt nerviosos per la igualtat dels sondejos i l'elevat nombre d'indecisos, els unionistes han volgut neutralitzar una de les millors cartes d'Alex Salmond, que és la por que les retallades -que no han fet més que començar- afectin un sistema sanitari públic (NHS) que els escocesos tenen en molta estima. Això explica la garantia que, en el marc dels nous acords que es negociarien després del no, Edimburg gestionaria el seu percentatge de la despesa pública a la seva manera. Si això serveix per convèncer unes desenes de milers d'indecisos, missió complerta.

"És lògic que els escocesos es qüestionin la sinceritat d'aquesta promesa, clarament manipulada com una estratègia d'últim moment, i que a més és insuficient -va respondre Sturgeon-. Només la independència frenarà les privatitzacions dels serveis públics i impedirà que la medicina vagi per aquest mateix camí. Els nacionalistes hem presentat un document de 500 pàgines amb tot luxe de detalls sobre com seria una Escòcia independent i, així i tot, ens critiquen. En canvi, ells van administrant amb comptagotes i de la manera més vaga possible les seves promeses d'autonomia, i es queden tan tranquils. La sobirania no és una vareta màgica que solucionaria tots els problemes, però sí una oportunitat de canviar la història i que deixin de tractar-nos com a nens petits".

L'acord a Londres per concretar una autonomia més gran si triomfa l'statu quo no seria tan senzill. Diputats conservadors, per exemple, ja han anunciat la seva intenció de combatre'l a la Cambra dels Comuns. El Labour, per la seva banda, es resisteix a concedir al Parlament escocès facultats per abaixar els impostos a les societats i als més rics, un pla de Salmond per atreure la inversió estrangera. A aquestes dificultats cal afegir-hi que una hipotètica coalició tories-UKIP després de les pròximes eleccions generals estriparia les cartes polítiques i crearia altres regles del joc, encara més a la dreta. Les variants són enormes.