El Punt Avui

Rajoy augura per a Escòcia i Catalunya un futur negre

Sentencia que la UE rebutja els processos perquè són un “torpede”

Margallo diu que no amenaça, avisa

18/09/14 02:00 MADRID - MONTSE OLIVA
García Margallo i Rajoy, ahir a Madrid, a l'inici de la conferència internacional sobre Líbia Foto: REUTERS.

Malgrat l'abisme que, segons Mariano Rajoy, separa els dos processos, ahir, en la vigília que Escòcia es pronunciés a les urnes, el president espanyol aprofitava per establir tota mena de paral·lelismes negatius. Així, després d'assegurar que els vint-i-vuit de la UE tenen clar que els faran la vida impossible si opten per la independència, augurava que aquest ostracisme conduirà a la “recessió econòmica i a la pobresa” dels seus ciutadans. “Aquests processos són un torpede a la línia de flotació de l'esperit europeu”, va dir, i hi va afegir que les seves institucions treballen per integrar estats, no per fragmentar-los.

Escòcia, Catalunya, el ressò de la Diada i fins i tot el cas Pujol van estar molt presents en la sessió de control al govern espanyol que ahir es va celebrar al Congrés. La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, insistia a respondre amb la legalitat al clam de la V que Pere Macias, de CiU, va voler traslladar a la cambra baixa. Mentrestant, José Manuel García Margallo intentava rebaixar el to del dia anterior –quan suggeria una eventual suspensió de l'autogovern si hi havia consulta– subratllant que no es tractava d'una “amenaça”, sinó d'una “advertència”.

Més enllà de la política, altres estaments també mouen fitxa. El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, demà es reunirà a Madrid amb tots els fiscals catalans per tractar el procés. D'altra banda, el director general de la Guàrdia Civil, Arsenio Fernández de Mesa, en un acte de la institució, garantia que el govern “està disposat que la llei es compleixi” i clamava per la bandera de tots, mentre instava a inculcar l'esperit de “defensa” i de “consciència i orgull nacional”.

LES FRASES

Aquests processos són un torpede a la línia de flotació de l'esperit europeu, fet per integrar
Mariano Rajoy
PRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL
La posició del govern és respectar la legalitat i treballar per no dividir i sumar esforços
Soraya S. de Santamaría
VICEPRESID. DEL GOVERN ESPANYOL
Dir que qualsevol representant públic ha de complir la llei és una advertència, no una amenaça
José M. García Margallo
MINISTRE D'EXTERIORS
S'ha d'inculcar una consciència nacional de defensa; de saber que Espanya és la nació més antiga
Arsenio F. de Mesa
DIR. GEN. DE LA GUÀRDIA CIVIL
Darrera actualització ( Dijous, 18 de setembre del 2014 02:00 )