Els Gasol es mullen

...I PUNT | En un dinar organitzat per la Cambra de Comerç, els dos germans es mostren partidaris del dret a decidir i Pau insinua el seu adéu a la selecció espanyola

Edició impresa Deportes | 18/09/2014 - 00:00h

Juan Bautista Martínez
Barcelona
PEDRO MADUEÑO


Solidaritat amb els nens i amb la gent jove, principal objectiu de l'organització que van presentar ahir, la Gasol Foundation, amb projectes contra el sobrepès i la malnutrició infantil. I solidaritat amb el ja exseleccionador espanyol de bàsquet, Juan Antonio Orenga. Elegants, movent-se amb flexibilitat entre empresaris, polítics i convidats de la societat civil, Pau i Marc Gasol van col·lectivitzar el fracàs a la Copa del Món de bàsquet i van donar la seva opinió... fins i tot de l'actualitat política. En un dinar organitzat per la Cambra de Comerç de Barcelona a la Casa Llotja de Mar, els germans van donar un cop de mà al tècnic castellonenc, que va presentar la dimissió dimarts passat, en la primera aparició pública dels pivots de Sant Boi des que van abandonar capcots el pavelló de Madrid dimecres de la setmana passada. Gasol & Gasol van parlar de les seves accions humanitàries i es van mullar en respondre a les preguntes dels assistents, verbalitzades pel moderador, el periodista Juan Antonio Casanova.

"Orenga té la seva part de responsabilitat, com els jugadors. Però no és el principal responsable. Jo no vaig estar gens encertat", va explicar Marc, que va revelar com van ser els seus dos dies previs al desastre contra França, jornades en què va estar present en el naixement de la seva filla Júlia a Barcelona. "Vaig dormir dues hores les dues nits anteriors al partit per motius personals i després de dues nits descansant tan poc el cos no està en condicions òptimes. Vaig agafar un avió a les 7 del matí per tornar a Madrid amb els meus companys. Volia ajudar-los. Ara hem de buscar solucions". Si Marc es va inculpar, Pau va fer el mateix: "Els culpables som tots. Si hi hagués hagut un únic responsable no hauríem perdut. Es va donar una combinació de factors. Al món de l'esport s'assenyala molt la figura de l'entrenador quan es perd i, en aquest cas particularment, no em sembla just", va afirmar el nou jugador dels Chicago Bulls, que no va voler estendre's sobre la postura de llançar la tovallola d'Orenga. "És una cosa que acceptem. No és una decisió directa dels jugadors, suposo que és una cosa personal seva".

De la mateixa manera que no es van rentar les mans a l'hora d'incloure els jugadors entre els causants del fiasco mundialista, van defugir qualsevol responsabilitat a l'hora d'influir sobre el nom del pròxim seleccionador, encara que se'ls va esmentar Sergio Scariolo, que ja els va tenir sota les seves ordres. "No és la nostra feina; la nostra feina és jugar i passar-nos-ho bé a la pista", van dir. A més, Pau no té clar si tornarà a jugar amb la selecció espanyola. "La il·lusió per jugar en un gran equip sempre hi és, però amb el pas del temps has de ser més selectiu en la teva carrera esportiva. Ens ho passem molt bé, però cada vegada ens queden menys temporades, i de vegades has de prendre decisions complicades perquè vas consumint quilòmetres. Ara hem de centrar-nos en els nostres equips de l'NBA i ja veurem què fem els pròxims estius", va argumentar el jugador dels Bulls.

Parlant de decisions, els dos pivots van ser preguntats sobre si compartien la posició de Gerard Piqué a favor de la consulta del 9 de novembre. "No sóc aquí per parlar d'això, però jo sí que estic a favor del dret a decidir", va assenyalar Marc davant una audiència formada, entre d'altres, pel president de la Cambra, Miquel Valls; el conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz; el president d'Abertis, Salvador Alemany; el president del grup municipal del Partit Popular a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, i el senador Josep Maldonado. En un primer moment Pau va semblar que compartia les paraules del seu germà, i al final de l'acte, en declaracions a 8tv, va declarar: "Tothom té el dret a decidir i a expressar-se". Ja els queden pocs dies per Catalunya. Marc tornarà a Memphis, on els germans col·laboren amb un hospital oncològic, i Pau es desplaçarà a la seva nova casa a Chicago. Els esperen reptes molt i molt importants dins i fora de la pista. No han dit l'última paraula.