El Punt Avui

Una llei per opinar

La norma permetrà consultar els majors de 16 anys sobre decisions polítiques tant locals com nacionals

Les dades del padró serviran per elaborar el registre de participants

El màxim, tres consultes l'any

19/09/14 02:00 BARCELONA - EMMA ANSOLA

El 9-N serà la primera consulta que el president de la Generalitat convocarà gràcies a la nova llei que aprovarà aquesta tarda el Parlament. La llei de consultes populars no referendàries (i altres formes de participació) arriba a la cambra catalana després de tres anys de discussió. L'objectiu de la norma és afavorir i fomentar la participació de la ciutadania, però també és cert que el desenvolupament del text s'ha fet amb la mirada posada en la consulta sobre el futur de Catalunya. De fet, la seva regulació ocupa més de la meitat del contingut de tota la llei, que també dóna cos legal a altres formes de participació com les enquestes, les audiències públiques i els fòrums de participació.

L'objectiu de les consultes és conèixer l'opinió dels ciutadans sobre determinades actuacions o decisions polítiques. Perquè sigui prou rellevant, s'utilitza com a eina democràtica el vot. I com que es tracta d'una opinió, el resultat no és vinculant. Aquest sistema de participació està adreçat als ciutadans més grans de 16 anys i es pot preguntar per temes nacionals, locals o comarcals, i fins i tot es pot centrar en un tema concret com ara les pensions o general, com seria el cas que ens ocupa, el futur de Catalunya.

Pel que fa als participants de la votació, les consultes estan adreçades als majors de setze anys i inclou els catalans que resideixin a l'estranger. Es crearan dos tipus de registre, un el de la població en base a les dades del padró i on no caldrà registra-se prèviament. El segon registre està destinat als catalans que viuen a l'estranger, i en aquest cas és obligatori que els ciutadans que vulguin participar en la votació sol·licitin la seva inscripció. En ambdós casos el registre quedarà tancat un dia abans que se signi el decret de convocatòria per a la consulta. També podran exercir el dret a vot els immigrants, tot i que hauran de tenir un temps d'arrelament mínim a Catalunya. Si són de la Unió Europea haurà de ser d'un any i si són extracomunitaris, de tres. Aquest ha estat un dels elements de la llei que ha generat controvèrsia entre els partits polítics i que, ben segur, formarà part del debat d'aquesta tarda al Parlament per aprovar la llei.

Un altre punt important de la llei i inèdit fa referència a les autoritats que poden convocar una consulta, ja que a més del president també ho podrà fer el Parlament, els alcaldes i iniciatives de caràcter ciutadà que vinguin precedides per cinquanta mil signatures.

La supervisió de la consulta estarà a càrrec d'una comissió de control i es preveu que la campanya d'informació comenci tan bon punt es convoqui la consulta, els detalls de la qual (regles, pregunta, data i despeses) han de quedar concretats en un decret.

16
anys
és l'edat a partir de la qual es podrà votar en les consultes. En les eleccions, l'edat mínima són 18 anys. Els catalans a l'estranger s'han de registrar un dia abans del decret de convocatòria.
Darrera actualització ( Divendres, 19 de setembre del 2014 02:00 )