2014 0921. Sánchez demana 'sensatesa' a Mas i diu a Rajoy que sigui 'valent'

Política | La qüestió catalana La posició del PSOE

Sánchez demana "sensatesa" a Mas i diu a Rajoy que sigui "valent"

El líder socialista es dirigeix als catalans: "Us estimem i volem viure junts"


Edició impresa Política | 21/09/2014 - 00:00h

Bilbao
RedaccióALFREDO ALDAI / EFE

El número u del PSOE aposta perquè catalans i espanyols votin plegats una Constitució federal

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez -que avui serà a Gavà a la Festa de la Rosa del PSC- es va dirigir ahir des de Bilbao al cor dels catalans, els va declarar el seu amor i els va prometre que "junts, els catalans i la resta dels espanyols votaran una Constitució federal". Per aconseguir-ho i superar "la crisi d'Estat que vivim a Catalunya", va reclamar "sensatesa" a Artur Mas i "valentia" a Mariano Rajoy, i es va mostrar convençut que "aquí, com al Regne Unit, ni l'immobilisme ni el separatisme no han aportat res".

En la seva intervenció davant el congrés extraordinari del PSE-EE que elegirà Idoia Mendia com a nova secretària general, Sánchez va defensar la seva proposta d'Espanya federal i va assenyalar als seus companys que no s'ha de parlar dels "costos de la separació", sinó dels "beneficis de la unió". Va afirmar que a Espanya s'ha avançat com a país, "sempre junts, sempre units", i per això va insistir que "proposem de votar sí a la unitat, a la diversitat, el veritable ser d'Espanya, sí a una Espanya federal".

"Els diem als catalans des d'Euskadi, des de qualsevol punt d'Espanya, que els estimem, que volem viure amb ells, que junts som més forts", va recalcar. Va insistir en la idea que l'única manera d'avançar és "bastir ponts" i va demanar als catalans que no s'enroquin en el "no, no i no". "Els catalans i la resta d'espanyols votarem junts, votarem una Constitució federal perquè aquí, com al Regne Unit, ni l'immobilisme ni el separatisme no han aportat cap prosperitat a les seves societats", va afirmar.

Tampoc no es va oblidar de demanar, un cop més, la dimissió del ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, qualificant d'"infame" la seva proposta de llei de l'avortament, que espera que "tanquin per sempre amb quatre claus". "Si no ho fan", va advertir, "ens tindran davant al Congrés, a les institucions, al carrer, a Europa, on sigui per defensar les llibertats de les dones". Sánchez va arremetre igualment contra Rajoy, que va acusar de governar per al 10% de la població amb la seva reforma fiscal, "que fa que les famílies paguin cinquanta vegades més impostos que les grans corporacions del nostre país".

Sánchez, atent a l'ascens de forces com Podem, va cridar als seus companys de partit a respondre amb propostes de "canvi i democràcia radical" a la frustració que s'observa en la joventut davant la política i la corrupció que explica "la fossa de desconfiança envers els polítics". El que diferencia el PSOE d'altres partits, va dir, "és la nostra rebel·lia davant la injustícia i la nostra passió per la igualtat entre tots els espanyols".

El secretari general del PSOE va defensar que la frustració o impotència d'un aturat, un estudiant o un investigador "és la mateixa a Bilbao que a Santander". "Aquests són els reptes reals que senten els catalans, els bascos i el conjunt dels espanyols", va afirmar, i va afegir que "els nostres problemes són els mateixos i units serà més fàcil fer-los front que separats", va concloure.

Patxi López, que avui serà rellevat per Mendia en el lideratge del PSE-EE, es va acomiadar declarant el seu orgull perquè la seva generació va aconseguir "derrotar" ETA i "conquerir" la llibertat.

Comments