El Punt Avui

Recuperar la identitat

22/09/14 02:00 PAU MISERACHS
Cal construir a Catalunya una nova economia social i no destruir l'entorn, que sembla que és el que no farà el socialisme espanyol

L'aparició conjunta de dirigents conservadors europeus instal·lats en el poder dels seus respectius estats que es pronuncien públicament contra els drets dels pobles mil·lenaris com Catalunya a decidir lliurement el seu futur polític podria ser interpretat com la demostració, en plena crisi europea, del fracàs de l'esquerra que volia transformar la societat, d'una esquerra que a Espanya no mostra la seva opinió contrària. Destaca el silenci de la Sra. Merkel sobre els bombardejos de Gernika. El desmembrament dels països europeus vinculats al socialisme d'estat ha permès a la dreta governant a Europa en els darrers anys impulsar un pensament desencadenant d'un considerable augment de les desigualtats socials amb la desfeta de les classes mitjanes, la conformitat social amb la cultura de l'atur. A poc a poc, s'ha imposat una nova cultura que ha trencat amb l'esperit social, l'altruisme, la solidaritat social, la rebel·lia, el pensament crític. Els partits implicats en la societat neoliberal que ha obert la porta al capitalisme salvatge només poden sobreviure com a organitzacions mantenint privilegis injustos amb el vistiplau de les institucions financeres i les subvencions de l'Estat.

L'esquerra es troba ara davant la cruïlla de recuperar ideologies realistes i radicalment democràtiques, treballar per impedir les falses esquerres pactistes amb el règim conservador, aturar l'actual procés desdemocratitzador i recentralitzador.

El repte és avui construir una nova esquerra defensora de les conquestes de les llibertats i desenvolupar la democràcia per superar els defectes actuals. Cal treballar per liquidar l'actual partitocràcia, el bipartidisme espanyol i la involució. Cal treballar per construir un programa capaç d'entusiasmar, de donar nova identitat a l'esquerra. Com diu l'exministre Juan F. López Aguilar, defensar la política exigeix un combat implacable contra la corrupció, el crim organitzat, els entorns degradats, la desviació del sectarisme. Però no es poden defensar els partits que, del que defensen, només en queden les sigles, partits buits de contingut, fraccionalistes de l'esquerra. La divisió de l'esquerra és exactament el que interessa a la dreta per mantenir-se en el poder. La nova esquerra ha de defensar com a democràtic, a diferència de la dreta, el valor de la igualtat i la tributació progressista sobre els guanys dels capitals i les grans fortunes, abolir les Sicav, protegint el petit estalviador, ja que l'esquerra no ha esgotat els seus objectius.

Hi ha un socialisme a Catalunya que ha preferit no ser nacionalista i que entén que Catalunya i Espanya han de seguir unides sota el mateix Estat malgrat el deteriorament de les relacions entre l'Estat espanyol i Catalunya. Hi ha socialistes que s'oposen al nacionalisme d'esquerra, que creuen que va contra el progrés i no formularà mai una democràcia plural, deliberativa, representativa i transparent, ni construirà una identitat d'esquerra.

Cal no oblidar que el món real és el del domini de grups financers sobre la resta dels sectors productius i que cal construir a Catalunya una nova economia social, produir d'una altra manera per no destruir l'entorn, que sembla que és el que no farà el socialisme espanyol. Per l'esquerra, les condicions de vida dels treballadors i petits empresaris es troben compromeses per la desprotecció social i el deute insostenible. Davant aquest estat de coses cal una esquerra que lluiti contra la pobresa i les injustícies, la dominació de l'Estat, el frau i l'amoralitat política.

Darrera actualització ( Dilluns, 22 de setembre del 2014 02:00 )