2014 0922. Sánchez arremet contra Mas per 'esquinçar' la societat catalana.

Política | La qüestió catalana La posició dels socialistes

Sánchez arremet contra Mas per "esquinçar" la societat catalana

Iceta fa seva la crida del líder del PSOE a la "sensatesa" i el diàleg

Edició impresa Política | 22/09/2014 - 00:00h


Aitziber AzpeitiaXAVIER GOMEZ
CONTRA LES FRONTERES "PP i CiU tracen fronteres territorials, però no els separa cap frontera ideològica"
MILLOR UNITS "El més important és que continuem junts: així és com més hem avançat"
MISSATGE A RAJOY "Que deixi de posar-se de perfil i agafi el toro per les banyes; no n'hi ha prou amb dir no"
MISSATGE A MAS "És insensat que pretenguin fer-nos escollir entre ser catalans i espanyols"

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en el seu primer gran acte públic a Catalunya des que dirigeix el socialisme espanyol, va arremetre ahir contra el procés sobiranista català qualificant d'"insensat que hi hagi governants que pretenguin obligar-nos a escollir entre ser catalans i ser espanyols", i en clara referència al president de la Generalitat, Artur Mas, encara que no va arribar a citar-lo, va dir que "cap governant no té dret a provocar aquest esquinç". També va criticar l'"immobilisme" del president del Govern, Mariano Rajoy, a qui va exigir que "deixi de dir no, no i no, perquè així no resoldrà el problema". I en contrapunt a aquestes dues alternatives va proposar d'avançar en la reforma federal de la Constitució i va defensar la proposta dels socialistes, basada en quatre punts: "llei, diàleg, acord i votació".

Sánchez, que va participar ahir a la tradicional Festa de la Rosa que els socialistes catalans celebren cada any al setembre com a arrencada del curs polític a Gavà juntament amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el candidat del partit a l'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, es va referir al referèndum escocès celebrat dijous passat, del qual, salvant les distàncies, va dir que es poden extreure "algunes lliçons polítiques", com que "cap responsable polític britànic convocaria un referèndum fora de la legalitat" i que "Escòcia ha dit de manera clara no a la ruptura i no a l'immobilisme". Per això va insistir a demanar al president Mas "sensatesa i que compleixi la llei", i al cap de l'Executiu central, "valentia" i "que deixi de posar-se de perfil davant la crisi més important d'Estat que hem conegut i agafi el toro per les banyes". Perquè, segons va declarar, "aquí, com al Regne Unit, ni l'immobilisme ni el separatisme no porten enlloc".

El líder socialista va insistir en la necessitat de canviar els termes del debat començant a parlar més "dels beneficis de la unió" que "dels costos de la separació". Va defensar que Catalunya "té avui el nivell d'autogovern més important de la seva història gràcies als socialistes" i que "el més important és que continuem junts, perquè així és com més hem construït i més hem avançat". I per això va subratllar Sánchez la necessitat de "bastir ponts" en lloc de "continuar cavant fosses", com, segons el seu parer, fan els independentistes.

A més del debat sobiranista, Sánchez es va referir també a la voluntat dels socialistes de fer front a les polítiques de dretes, conscient que ha de marcar perfil social davant l'avanç de partits com Podem. Així, va afirmar que "l'Executiu de Rajoy governa per al 10% de privilegiats i perjudica el gruix de la població" i va apel·lar al socialisme, que té en la seva essència, va dir, "la lluita contra la injustícia i la desigualtat". I va aprofitar per equiparar PP i CiU argumentant que la dreta, sigui catalana o espanyola, "traça fronteres territorials, però no els separa cap frontera ideològica". Una afirmació que va il·lustrar recordant que PP i CiU van aprovar la reforma laboral i comparteixen "aquest mateix projecte econòmicament ineficaç i socialment insolidari". També va carregar contra ERC, de la qual va dir que "ha deixat de ser esquerra per ser només independentista" i va acusar el seu president, Oriol Junqueras, de ser el gran avalador de les retallades de Mas.

Però la Festa de la Rosa celebrada ahir també va servir per a la posada de llarg d'un socialisme renovat que va voler fer patent la bona sintonia existent entre el PSOE i el PSC. Sánchez va dir que se sentia "molt orgullós" dels seus companys catalans, "els únics que en un moment de xoc de trens heu enarborat la bandera de la concòrdia, del diàleg i del sentit comú", va afirmar.

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va acusar Rajoy, de "covard", i el PP de "ser el principal causant de la situació actual" per haver tombat l'Estatut. I va considerar que Mas és un "insensat", per "haver-se posat en mans d'ERC" i "haver portat Catalunya a un atzucac". Malgrat tot, va defensar la necessitat que els dos líders dialoguin perquè "sense diàleg no hi ha solució", i "sense votació", tampoc, "que ningú no s'enganyi", va concloure.
Comments