El Punt Avui

Unitat, és temps d'unitat

22/09/14 02:00 JORDI GRAU
Oriol Junqueras i el president Artur Mas, divendres passat després d'aprovar-se la llei de Consultes al Parlament.Foto: JUANMA RAMOS.
A alguns,
el camí que ens espera
els sembla molt enrevessat i massa llarg,
però és inevitable per tenir
el suport necessari

La gran força de l'Assemblea de Catalunya, la històrica, va ser la unitat d'acció en allò essencial. Després, lògicament, aconseguits els objectius mínims que llavors semblaven tan importants –la llibertat, l'amnistia i l'Estatut d'autonomia– els legítims partidismes van deixar l'Assemblea en segon terme. Ara la gran força d'allò que n'hem dit societat civil, és a dir l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, torna a ser la unitat. La gent del carrer, molta de la qual no ha militat, ha fet el pas endavant. L'han fet d'una manera els més joves i l'ha fet la gent gran, aquella que en diuen més conservadora, però que són els que omplen els actes que fan arreu les assemblees locals de l'ANC i que s'han fet voluntaris i que han decidit que volen decidir. En aquest sentit, i encara que la campanya de l'Estat anirà per ells –i pels funcionaris–, jo crec que hem d'estar tranquils en el sentit del vot de la majoria.

Ara n'hi torna a haver, de legítimes actituds partidistes, i de fet la setmana passada es van veure molts moviments en aquest sentit per part dels partits del bloc sobiranista. És normal, perquè tothom procura per casa seva, però han de tenir clar –i jo crec que l'hi tenen– que la societat civil, el poble, no els deixarà especular amb moviments gallinacis. Per tant la unitat referendada en la foto de dijous passat al Parlament va ser també un avís per a navegants que alguns no vam saber interpretar. En allò essencial cal anar a l'una. I ara més que mai la unitat és la més preuada de les armes de què disposem els catalans per afrontar la part final del procés. Quan escric això no sé quan el president Mas signarà el decret de convocatòria de la consulta i potser quan ho llegeixin ja ho ha fet. No ens deixarem portar per moviments tacticistes i a curt termini. Aquí cal votar. Si és la consulta i el dia de fer-ho és el 9-N, endavant, però si el resultat és favorable tot ens porta a unes eleccions. I aquestes eleccions haurien de tenir una llista unitària i una representació al Parlament de força més de 90 diputats sobiranistes. I llavors es podria fer els passos necessaris per la independència, que no exclouen fer amb totes les garanties internacionals un autèntic referèndum d'autodeterminació. A alguna gent li sembla enrevessat i llarg, però és la manera com el món ens reconeixerà i ens acceptarà. I per fer tot això i aguantar tot el que ens caurà des de Madrid, només hi ha una manera de gestionar-ho. Amb unitat. És la unitat, companys.

Darrera actualització ( Dilluns, 22 de setembre del 2014 02:00 )