El Punt Avui

El Congrés accelera i fixa el ple de la consulta pel 8 d'abril

El PP, el PSOE i CiU arriben a un acord per fer el debat sobre el 150.2 abans del 25-M

La cambra catalana designarà dimecres vinent els diputats que defensaran el traspàs de competències

19/03/14 02:00 BARCELONA/ MADRID - E.ANSOLA /M.OLIVA
Votació a la cambra catalana el 16 de gener per sol·licitar a Madrid la competència per convocar referèndums Foto: ANDREU PUIG.

A Madrid hi ha pressa per celebrar el debat sobre la consulta. Si en un primer moment es parlava de juny o de setembre, ahir al vespre, el PP, el PSOE i CiU van acordar accelerar els tràmits i fixar el 8 d'abril perquè es debati la petició del Parlament per traspassar al govern de la Generalitat la competència en referèndums. Des de l'entorn de Mariano Rajoy ja fa dies que s'apuntava la possibilitat de celebrar el ple a l'abril. L'objectiu principal és que la discussió política es faci unes quantes setmanes abans del 25-N per poder onejar la bandera del no de cara a la UE. Mentrestant, el PSOE també era del parer de celebrar-lo com més aviat millor, perquè no volien que l'assumpte català caigués en plena campanya i provoqués “interferències”.

Davant aquesta previsió de dates –fa dies que hi havia el rumor que es faria a l'abril– la junta de portaveus del Parlament va decidir ahir accelerar els tràmits i no esperar a rebre la notificació oficial de la data del debat al Congrés dels Diputats –com és habitual– i designar, al més aviat possible, els tres diputats que hauran de defensar a Madrid la petició catalana per convocar referèndums.

D'aquesta manera, s'ha decidit incloure en l'ordre del dia del ple de dimecres vinent l'aprovació dels tres parlamentaris que tenen assignats CiU, ERC i ICV com a grups que defensen el traspàs de la competència en matèria de referèndums. També es designaran tres substituts. Entre els noms que sonen per dirigir el debat del 8 d'abril hi ha els diputats Jordi Turull (CiU), Oriol Junqueras i/o Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera (ICV).

Els grups del Congrés han acordat també l'acumulació de totes les peticions de traspàs de la competència formulades per diferents vies –pel Parlament, pels grups promotors de la iniciativa, CiU, ERC i ICV, i per la suma de quinze diputats– perquè es debatin en una única sessió. L'objectiu és evitar que la discussió de la mateixa petició es pugui repetir diverses vegades al llarg de l'any, segons anessin arribant els torns dels grups promotors o la del Parlament. Això ha provocat, si més no, que s'hagin hagut d'ajornar proposicions de llei d'altres institucions territorials, atès que per calendari a Catalunya no li pertocava fins al juny o al setembre, ja que al davant hi havia iniciatives enviades pel País Valencià i per Navarra.

LA DATA

08.04.14
és la data
fixada per acord del PP, el PSOE i CiU perquè la petició de traspàs de referèndums es debati a Madrid.

Sorpresa a la cambra per una reclamació judicial

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va sol·licitar dilluns passat per escrit al Parlament que li faci arribar “al més aviat possible” una còpia del manifest subscrit per trenta-tres jutges catalans a favor del dret a decidir i que, segons consta en la petició, va ser registrat a la cambra catalana. La reclamació, signada pel magistrat Antonio Jesús Fonseca-Herrero Raimundo, ha causat sorpresa als membres de la mesa del Parlament, ja que el manifest dels juristes no es va registrar a la cambra catalana. Per aquest motiu, ahir van acordar remetre un altre escrit al CGPJ, que els insta a informar-se millor dels procediments. Els magistrats signants del manifest defensen que la celebració d'una consulta és compatible amb l'actual marc constitucional.

Darrera actualització ( Dimecres, 19 de març del 2014 02:00 )