El Punt Avui

ERC preveu estalviar 1.100 milions amb la independència

És el que Catalunya pagaria de menys respecte de les aportacions actuals a la UE, segons Terricabras

El candidat pronostica més ajuts per al sector agroalimentari

21/03/14 02:00 BARCELONA - IVAN VILA
Terricabras , en una conferència la setmana passadaFoto: JOSEP LOSADA.

El cap de llista d'ERC a les eleccions europees, Josep-Maria Terricabras, es va sumar ahir a l'especulatiu ball de números entorn de les conseqüències econòmiques que la independència tindria per a Catalunya. I si la setmana passada, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, pronosticava que comportaria una caiguda del 20% del PIB català, Terricabras ahir afirmava que Catalunya s'estalviaria 1.100 milions anuals si fos un estat i es mantingués dins la Unió Europea (possibilitat que García-Margallo descartava), perquè hauria d'aportar menys recursos a la unió que no pas ara.

El candidat republicà argumenta que, a través del que hi recapta la hisenda estatal, Catalunya està abocant al pressupost comunitari 2.600 milions l'any, i en recapta entre 380 i 390 en ajudes europees, mentre que, si Catalunya fos un estat independent integrat a la UE, “rebria segurament la mateixa quantitat, però només aportaria uns 1.500 milions d'euros”. De manera que Terricabras, feta la resta, conclou que l'estalvi net seria de 1.100 milions respecte de l'aportació catalana actual.

El filòsof, que va estar acompanyat pels diputats d'ERC Dionís Guiteras i Rosa Amorós, compareixia després d'una jornada amb empresaris del sector agroalimentari, a qui va assegurar que la independència els beneficiaria. Terricabras va aclarir que, en cas de quedar fora de la UE, l'impacte negatiu per al sector no seria dramàtic, i en cas de continuar-hi a dins i compartint la política agrària comuna, augmentarien les ajudes, que ara va dir que només van a parar al 20% de la producció agrària catalana, perquè els sectors porcí, avícola, de la fruita dolça i de la vinya no en tenen. Entre les prioritats d'ERC al Parlament Europeu, va prometre, hi haurà precisament millorar aquest finançament.

LA XIFRA

2.600
milions
anuals aporta ara Catalunya a la UE a través del que hi recapta la hisenda espanyola, segons Esquerra.

Tremosa apel·la al vot útil sobiranista a les europees

El cap de llista de CiU a les eleccions europees, Ramon Tremosa, va apel·lar ahir a la tesi del vot útil en les europees per reclamar-lo per a CiU. Però un vot útil no en clau europea, sinó en clau sobiranista. El plantejament, que Tremosa va desplegar en declaracions a Catalunya Ràdio, és que, si ERC superés CiU en els comicis del 25 de maig, els resultats podrien ser utilitzats per argumentar una suposada pèrdua de lideratge del president Artur Mas i un afebliment del front pro consulta i de l'aposta pel dret a decidir.

Tremosa va lamentar que finalment no hi hagi hagut llista conjunta sobiranista perquè això hauria blindat, a parer seu, la figura de Mas i el procés que lidera. Però, constatada la impossibilitat de la candidatura unitària, l'eurodiputat troba que “també podem aconseguir una gran mobilització cada partit pel seu compte”. Això sí, també va advertir que “si ara el president Mas queda segon en les eleccions, perquè Oriol Junqueras està en un gran moment de forma, n'hi haurà que diran que el partit del president queda segon i que això ja perd gas”.

Darrera actualització ( Divendres, 21 de març del 2014 02:00 )