Per Òmnium i l'ANC, el camí a la independència ja no té retorn

Qualifiquen de jornada històrica el 9-N i vaticinen que tindrà conseqüències polítiques

Reclamen l'inici del procés definitiu cap a la constitució del nou estat català

10/11/14 02:00 BARCELONA - DAVID BRUGUÉ

Exultació al Born Centre Cultural. A banda de ser un referent per la història de Catalunya i els fets del 1714, ahir es va convertir en la seu central de les dues principals entitats que han tirat endavant el procés, l'ANC i Òmnium Cultural. A la tarda es va emplenar de gent que s'acostava per seguir la jornada, però no va ser fins gairebé a la mitjanit que les dues presidentes, Carme Forcadell i Muriel Casals, van sortir a fer pública la valoració del procés participatiu. I, com no podia ser d'una altra manera en vista de l'èxit de participació, totes dues es mostraven pletòriques.

Tant Forcadell com Casals van destacar que la votació s'ha fet pacíficament i que el resultat d'ahir no pot ser més contundent: Catalunya vol decidir i vol ser independent. “El camí cap a l'autodeterminació no té marxa enrere”, va asseverar Casals, que hi va afegir que ahir s'havien enderrocat murs: sobretot el de la por. També va afirmar que el 9-N tindrà conseqüències polítiques i que aviat al mapa europeu hi haurà el color de la nació catalana.

Per la seva banda, Forcadell va agrair el sentit d'estat i de país de Mas i el govern per no haver cedit i haver posat les urnes. Segons ella, ahir es va demostrar que els tribunals de justícia espanyols “no són els nostres” i que s'havia recuperat “la plena sobirania cap a la llibertat”. Forcadell va comprometre's a continuar treballant per la victòria final, fins a aconseguir la Catalunya independent. “Tanquem una etapa amb honor i glòria malgrat els impediments de l'Estat espanyol. Els hem dit: ja n'hi ha prou”, va concloure.

Els crits d'independència van ser una constant entre tots els assistents al Born. Les dues presidentes van reclamar que un cop passat el 9-N no es perdi més temps i s'engegui el procés definitiu cap a la independència.

Els parlaments de mitja tarda van estar centrats sobretot a donar les gràcies a tots els voluntaris i la gent que s'ha implicat durant aquest temps en el procés. Era el moment en què se sabia que gairebé dos milions de catalans havien acudit a les urnes i llavors ja es qualificava d'èxit la participació. Encara no se sabia que la xifra psicològica dels dos milions s'havia superat folgadament. Junt amb l'agraïment, però, no es deixava de banda la crítica als impediments de l'Estat.

LES FRASES

La república catalana que construirem serà igual per a tots, hagin votat el que hagin votat
Carme Forcadell
PRESIDENTA DE L'ANC
El proper pas serà fer un referèndum reconegut oficialment per la comunitat internacional
Muriel Casals
PRESIDENTA D'ÒMNIUM CULTURAL
És una jornada històrica, hem pogut votar. La gran guanyadora avui ha estat la democràcia
Jaume Marfany
VICEPRESIDENT DE L'ANC
Darrera actualització ( Dilluns, 10 de novembre del 2014 02:00 )