Llums de Nadal (vermells)

La Vanguardia en català | 20/12/2014 - 00:00h


David González

Barcelona


Artur Mas i Oriol Junqueras van tancar ahir sense avanços pràctics la seva segona reunió en les últimes dues setmanes per acordar el calendari electoral i els passos subsegüents de l'anomenat procés sobiranista. El clima de desconfiança creixent entre el president i el líder d'ERC amplia les incògnites obertes sobre l'incert escenari polític.

La renúncia dels republicans a esmenar la totalitat dels pressupostos i la llei d'Acompanyament han desbloquejat el diàleg. Però ERC ha intentat que els dos "gestos" fossin correspostos per Mas anticipant les eleccions. El president ha esquivat aquest plantejament, políticament i institucionalment dissimètric, perquè de facto entrega a Junqueras la dissolució del Parlament, i ha desvinculat de les urnes el tràmit dels comptes, pendents encara d'aprovació -o pròrroga- definitiva. Mas ha remès la decisió final a les setmanes posteriors al parèntesi nadalenc. Aquesta reflexió, que Junqueras voldria veure tancada abans dels torrons, desemboca en quatre possibles escenaris per al 2015.

Abans de les municipals. Mas podria esperar fins al 4-5 de febrer, data del tràmit definitiu dels pressupostos, per convocar a les urnes per a final de març o primers d'abril. Però tot indica que no convocarà abans de les municipals del 24 de maig si Junqueras manté el rebuig de la candidatura sobiranista unitària, que el president veu com a única manera que es visualitzi el caràcter plebiscitari que vol donar als comicis. El líder d'ERC defensa llistes separades amb un punt en comú, la independència, perquè entén que és la manera de retenir més votants del sí. El desacord conduiria a una pròrroga dels pressupostos pel rebuig final d'ERC. Hi ha un diagnòstic compartit, segons el qual les dues forces no poden permetre's la ruptura, de conseqüències imprevisibles per a l'anomenat procés sobiranista. I ja centellegen els primers llums vermells que la guerra freda entre els dos líders desanima i allunya possibles votants independentistes. L'enquesta del CEO coneguda ahir situa per primera vegada els partidaris de la independència per sota dels contraris. I el sondeig reflecteix l'escenari que Mas no vol permetre's i al qual entén que el condueix Junqueras: un Parlament hiperfragmentat, en què CiU i ERC simplement redistribueixen els seus escons en benefici dels republicans -que poden ser primera força- i amb Podem com a nou actor.

Amb les municipals. Els alcaldes de CiU rebutgen que les eleccions plebiscitàries coincideixin amb les municipals del 24 de maig. Prefereixen que se celebrin abans o després, per tal de concentrar l'agenda al màxim en la dinàmica local i malgrat assumir el risc de ser els primers a haver d'afrontar un possible càstig en l'inici del cicle electoral.

A la tornada de l'estiu. CiU i ERC podrien optar per mesurar les seves forces en les eleccions locals postergant la celebració de les catalanes per a la tornada de l'estiu, i abans de les eleccions generals previstes per al novembre. Alguns sectors sobiranistes proposen convocar les plebiscitàries al voltant de la Diada de l'Onze de Setembre del 2015, una data emblemàtica de les grans mobilitzacions dels últims anys.

Després de les generals. Mas optaria per acostar al màxim la legislatura al 2016, quan, de fet, s'acaba, opció que ERC abomina i a la qual l'animen Unió i el PSC. Aquest camí es presenta com un veritable calvari, tot i que hi pot incidir el resultat de les generals de novembre. Si bé Mas podria cobrir el 2015 amb uns pressupostos prorrogats, la falta de suport al Parlament obligaria a una nova pròrroga, la dels comptes del 2016, que ja només podria ser electoral.