Podem a Catalunya

La Vanguardia en català | 22/12/2014 - 00:00h


Pablo Iglesias, el líder de Podem, es va presentar ahir a Barcelona omplint el Pavelló de la Vall d'Hebron, unes 3.000 persones, i un nombre similar aplegades al voltant del recinte, per centrar el seu discurs en el debat sobiranista i dir als catalans que el seu partit està pel dret a decidir, però no només sobre el seu futur a Espanya, sinó també sobre moltes altres qüestions. Hi havia expectació per conèixer el perfil d'Iglesias respecte del debat sobiranista: "Espanya és un país de països", va dir; "sé que la casta espanyola ha insultat els catalans", va afegir, i va assegurar que ell no vol Catalunya fora d'Espanya, però va acceptar que la qüestió ha de ser debatuda quan s'hagi concretat el profund canvi polític que proposa.

Amb el vent en popa de les enquestes recents, també a Catalunya, Iglesias es va presentar com el paladí d'un temps nou. El líder de Podem va identificar Artur Mas i CiU amb la casta que mana a Madrid i Barcelona, i de la qual va dir "que el seu temps s'ha acabat". Va qualificar de traïdors els qui -va citar Pujol i Rato- tenen els seus estalvis a Suïssa o Andorra. També va dedicar una pulla, sense citar-lo, al líder de la CUP, Daniel Fernàndez, quan va dir: "A mi no em veureu donar-me una abraçada ni amb Rajoy ni amb Mas". Hores abans, Fernàndez havia declarat que el discurs de Podem s'havia moderat tant respecte al sobiranisme com a les propostes socials i econòmiques.

L'expectació creada per la presentació de Podem a Barcelona no va defraudar els qui van anar a la cita. Amb la seva exposició, Iglesias va pretendre situar el seu partit en el debat sobiranista des d'una posició radical d'esquerres. Per això, va identificar CiU amb PP i PSOE, va centrar la seva batalla ideològica amb la CUP i va posar Podem decididament a favor de la unitat de Catalunya amb Espanya. El mateix que Gemma Ubasart, secretària de plurinacionalitat del partit, que va declarar: "No som unionistes ni independentistes, sinó demòcrates. El futur que volem per a Catalunya és que els catalans decideixin".

És sabut que Barcelona no ha estat mai una plaça fàcil per als polítics que aterren a Catalunya des de Madrid. No cal remuntar-se a Azaña per demostrar-ho. Iglesias pretén obrir-se un forat entre aquella esquerra catalana que s'ha apuntat a l'independentisme, entre altres raons, per la incomprensió que s'ha evidenciat cap a Catalunya des de la tramitació de l'Estatut i la voluntat centralista del PP. Però Iglesias també busca suport entre aquella altra esquerra que no dóna suport a l'independentisme.