El Punt Avui

El govern veu el PP “atabalat” pel paper del rei amb el procés català

Homs retreu als populars que acotin les funcions del monarca perquè “no faci res”

L'executiu de Mas no espera cap gest de l'Estat abans del 9-N

02/07/14 02:00 BARCELONA - O.A.-ETXEARTE
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, en la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu Foto: ACN.

El govern troba que el PP està “atabalat” amb el paper que podria assumir Felip VI amb Catalunya. Tot i que l'executiu d'Artur Mas no espera cap moviment imprevist del rei ni de Mariano Rajoy en el compte enrere fins a la consulta, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va bromejar amb el “delit” amb què els representants del govern espanyol i del PP intenten marcar el monarca “perquè no faci res”. La secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, va subratllar dilluns que la missió de Felip VI és vetllar perquè no perilli la unitat d'Espanya i va descartar una reforma de la Constitució. El govern manté, però, que entre les funcions constitucionals del rei hi ha la de l'arbitratge, encara que depèn del mateix rei l'ús que en vulgui fer. Per Homs, els populars actuen amb “hiperprevenció”: “Abans que es mogui res, ja han fixat el marc de la immobilitat”, va criticar.

Mas va declarar que intentaria convèncer Felip VI de la necessitat que se celebri la consulta, amb la convicció que l'abdicació de Joan Carles I obria un “nou escenari”. Després de la coincidència del rei i Mas a Girona en el marc del Fòrum Impulsa, no està prevista encara cap trobada oficial entre el nou monarca i el president de la Generalitat, segons fonts de l'executiu. El cert, no obstant això, és que al Palau de la Generalitat tampoc no preveuen que Felip VI desencalli l'enrocament actual del govern de Mariano Rajoy amb el rebuig a la consulta a mesura que s'esgota el compte enrere fins al 9-N.

Ribó renuncia a l'aforament

El síndic de greuges, Rafael Ribó, va comunicar ahir a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que renuncia al seu aforament. Tot i que cal una reforma legislativa perquè es faci efectiu, Ribó es va afegir així ahir al debat obert pel president espanyol. Mariano Rajoy estudia una reducció dels aforaments i l'elecció directa dels alcaldes en les eleccions municipals per evitar els pactes de govern alternatius a la llista guanyadora. En un comunicat, Ribó va justificar la seva decisió per ser “conseqüent” amb una mesura que considera “positiva”. El govern de la Generalitat va advertir que “no farà populisme”, va assenyalar que és una qüestió dependent del Parlament i va valorar les iniciatives d'Artur Mas per instaurar major transparència a l'administració. L'executiu va aprovar ahir un codi de bones pràctiques en la contractació pública. Una comissió d'ètica en vetllarà pel compliment.

Darrera actualització ( Dimecres, 2 de juliol del 2014 02:00 )