Parlen els terceristes

Edició impresa Política | 13/12/2014 - 00:00h

Iñaki EllakuríaÀLEX GARCIA

Posada de llarg tercerista al saló del Tinell. L'associació Tercera Via, que aspira a sumar adhesions entre "els molts ciutadans" que no se senten còmodes ni amb les posicions de Rajoy ni amb les de Mas i Junqueras sobre l'omnipresent qüestió catalana, va presentar ahir les seves credencials a favor "de l'acord i el diàleg" en aquest saló tan noble. Lloc, al cor gòtic de Barcelona, que en els seus segles d'història ha vist tota mena d'escenes, des de la recepció dels Reis Catòlics a Cristòfor Colom fins a la firma del pacte que va forjar els governs tripartits, Dragon Khan inclòs.

Amb el periodista Xavier Sardà com a mestre de cerimònies i Txell Sust, que interpretava peces del Gato Pérez, Joan Manuel Serrat i Jaume Sisa, la cita va superar les previsions inicials d'assistència i va congregar 600 persones. "Diem coses senzilles, però que en el context actual prenen significacions excepcionals", va dir Sardà, recordant que el manifest fundacional de Tercera Via parla de termes tan estranys com diàleg, pacte, convivència, entesa, pluralitat, respecte...

Va prendre després la paraula el president de l'associació, el notari Mario Romeo. Sobri d'aparença -vestit fosc, camisa blanca i corbata blava- i en l'oratòria, va defensar la necessitat d'aquesta iniciativa per donar veu a aquelles persones que a una vora de l'Ebre i a l'altra anhelen una solució pactada "a l'actual bloqueig institucional", i evitar així el divorci de Catalunya amb la resta d'Espanya. Va afirmar Romeo que Tercera Via neix amb una vocació "pluralista, transversal i apartidista", tot i que la nodrida representació socialista -José Montilla, Pere Navarro, Jordi Hereu, Assumpta Escarp i Maurici Lucena, entre d'altres-, a més de Jordi Casas i l'exconseller Ignasi Farreres de Unió, més les reiterades crítiques d'uns quants dels ponents a Rajoy, Aznar, Mas i fins i tot a la família reial va fer que s'assemblés en certs moments a un míting del PSC. Un altre dels impulsors, el periodista Jordi García Soler, va cridar a recuperar el "catalanisme plural i integrador" i va anunciar l'elaboració amb economistes, sociòlegs i constitucionalistes d'un "llibre blanc" de l'alternativa tercerista al xoc de trens.