El Punt Avui

ERC marca distàncies amb el model d'estat de CiU per “ocupar” l'espai del PSC

Junqueras tempta els sectors crítics del socialisme, si bé garanteix el suport al govern

Es referma en una llista cívica europea en clau de Països Catalans

02/02/14 02:00 BARCELONA - ÒSCAR PALAU
Oriol Junqueras, durant la seva intervenció ahir davant del consell nacional Foto: JUANMA RAMOS.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, va voler marcar distàncies ahir amb les polítiques de CiU i, sense entrar a criticar la federació, va emfasitzar que Esquerra té un model propi d'estat, diferent en la concepció social i econòmica. Un model amb què aspira a “ser la força hegemònica de la futura república”, va recordar, tot i que tranquil·litzava dient que ara per ara “renuncia” a forçar unes eleccions anticipades i que, per tant, continuarà assegurant la governabilitat.

Més enllà d'una simple constatació, el missatge tenia un doble objectiu. El primer, erigir el partit en un actor “amb un paper tan protagonista com sigui possible” en el nou espai de l'esquerra plural que s'està conformant a Catalunya, del qual “alguns dirigents han fet tot el possible per sortir”, tot deixant un buit que ERC aspira a “ocupar”. Sense citar-los, és clar, es referia als del PSC, si bé el discurs anava més a temptar el seu creixent sector crític, i no tan sols els tres diputats díscols del Parlament, sinó tots els “alcaldes, regidors, militants i votants dels partits que abandonen els seus compromisos històrics i electorals”. Uns compromisos als quals “es mantenen fidels” molts d'ells, i que ERC “també vol representar”. Junqueras va intentar evitar que sonés a opa hostil, però els va obrir les portes de bat a bat: “Estarem encantats de col·laborar-hi, no dic acollir, i de treballar-hi plegats.”

El missatge, en tot cas, també arribava en el moment just per girar full al fracàs, constatat aquesta setmana, de les converses amb CiU per a una candidatura unitària en les eleccions europees. “No va poder ser”, es limitava a dir. Això sí, el líder d'ERC justificava que defensar un model alternatiu “al que ara ve imposat des de fora” i que “no caigui en els errors del passat” que han conduit a l'actual crisi és també “una de les maneres de construir una majoria més àmplia” per al sí i sí el pròxim 9-N. Junqueras ja insinuava aquí que no comparteix les polítiques que aposten pel joc i per maximitzar xifres de turistes, més que la despesa que deixen; tot un avís ara que CiU busca suports per rebaixar impostos als casinos per afavorir la inversió del Barcelona World.

Llista cívica

Qui va ser candidat republicà en les últimes europees del 2009, això sí, continua entestat a conformar ara una llista “cívica” i transversal, amb independents com ell era llavors i gent procedent de “tradicions polítiques diferents”, com ara el federalisme i l'autonomisme, que estan “en trànsit” cap a l'independentisme. Junqueras insistia que l'encapçali el filòsof Josep M. Terricabras –“el millor cap de llista possible, molt millor que l'últim”, bromejava–, amb un objectiu prioritari, l'àmbit nacional dels Països Catalans, fet que veu “compatible” amb altres possibles aliances que encara no descarta.

LES FRASES

ERC representa un determinat model d'estat, d'economia
i de societat, i és més important que mai que hi posem l'accent
(Sobre la crisi del PSC) La nostra responsabilitat històrica és intentar ocupar aquest espai que d'altres abandonen

Mas dóna el dret a decidir a l'Aran

El president de la Generalitat, Artur Mas, va dir ahir que treballarà perquè la Val d'Aran continuï formant part de Catalunya, si bé va afirmar que els aranesos “tenen el mateix dret a decidir el seu futur polític que els catalans”. Si algun dia volen convocar una consulta, va assegurar des de l'estació de Vaquèira Beret, el govern no ho impedirà perquè “Catalunya els ha de respectar”, una actitud que voldria que Espanya tingués amb Catalunya. Mas va negar que ja tingui planificades unes plebiscitàries, i va recordar que ara es tracta de “convocar i fer la consulta”.

Darrera actualització ( Diumenge, 2 de febrer del 2014 02:00 )