El Punt Avui

Un deute heretat que pot anar del 52% al 103% del PIB

L'estudi insisteix que és indispensable una negociació bilateral

Recorden les previsions de la Convenció de Viena

17/02/14 02:00 BARCELONA - A.G
Joan B. Casas
Notícies relacionades

El repartiment d'actius i passius entre l'Estat espanyol i un eventual estat català s'erigeix com un dels aspectes més dependents de l'entesa (o no) entre l'executiu català i l'espanyol. Segons l'estudi del Col·legi d'Economistes, el deute públic que hauria d'heretar Catalunya se situaria entre el 52% i el 103% del PIB, en funció de si assumeix, o no, part del deute espanyol. El degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Joan B. Casas –a la foto–, insisteix en aquest sentit que la publicació exposa els punts de vista dels autors, però no és un text tancat i se'n poden incorporar d'altres.

Justament, un possible repartiment del deute de l'Estat espanyol en el cas que Catalunya esdevingués independent, presenta múltiples interpretacions diferents. En la publicació, David Ros i Roger Fatjó– dos dels autors– fan èmfasi en la dificultat d'extreure'n conclusions precises a causa dels diferents criteris que es poden emprar a l'hora de calcular els actius i passius de l'Estat que corresponen a Catalunya. Apunten que l'endeutament del nou estat català, en el pitjor dels escenaris analitzats, seria del 103% del PIB, però que amb la negociació dels actius, el percentatge es podria reduir notablement.

A més, els autors deixen clar que assumir part del deute espanyol implica necessàriament una negociació bilateral entre Catalunya i Espanya. En cas que l'entesa fos impossible, “hi hauria molts elements que recomanarien repudiar el deute”. Per això, els autors recorden que, segons l'article 38.1 de la Convenció de Viena del 1983, “cap deute d'estat de l'estat predecessor passarà a l'estat de recent independència”. Tanmateix, coincideixen a apel·lar a utilitzar el Dret Internacional com a marc per garantir una solució negociada. El Regne Unit ha anunciat que si Escòcia s'independitza, el primer assumirà tot el dèficit.

LA FRASE

Aquesta publicació neix amb la voluntat de convertir els economistes en partícips del procés
Joan B. Casas
DEGÀ DEL COL·LEGID'ECONOMISTES DE CATALUNYA
Darrera actualització ( Dilluns, 17 de febrer del 2014 02:00 )