El Punt Avui

Democràcia i sobirania, eixos del debat del 8-A

CiU, ERC i ICV definiran els pròxims dies les tres intervencions al Congrés

Un eix en comú serà la legitimitat democràtica de la petició

Emfatitzaran la necessitat d'entesa sense renunciar a la sobirania

21/03/14 02:00 BARCELONA - EMMA ANSOLA

“Legitimitat democràtica”, “sobirania del poble català” i “acord amb l'Estat”. Aquests seran els tres eixos principals de les intervencions que els diputats Turull, Rovira i Herrera pronunciaran el pròxim 8 d'abril al Congrés.

La proximitat de la data ha posat en solfa la ploma dels diputats que viatjaran a Madrid per defensar el traspàs a la Generalitat de la competència per convocar referèndums d'acord amb l'article 150.2 de la Constitució. L'objectiu final, consultar la ciutadania el 9 de novembre sobre el futur de Catalunya.

Els tres parlamentaris seran designats oficialment el pròxim dia 26 de març, durant el ple convocat a la cambra catalana. Aquesta és la cita que, segons indica Turull, podrien aprofitar tots tres ponents per acabar de concretar aspectes del contingut de les intervencions de cadascun, tot i que cada grup aportarà els matisos que consideri convenients.

Ahir, el primer diputat a donar el seu parer sobre el fons del discurs va ser el president d'ICV, Joan Herrera, que va demanar que la sessió al Congrés no es converteixi en un debat sobre la independència. “S'ha de centrar en el dret democràtic i imbatible de l'exercici del dret a decidir”, va afirmar Herrera. El líder dels ecosocialistes considera, a més, que en un context de crisi política, institucional, social i econòmica, la millor resposta d'Espanya hauria de ser autoritzar el referèndum. “És un repte i una oportunitat també per al Congrés”, hi va afegir.

“Legitimitat democràtica” és el que també reclama el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull. I sobretot “respecte” al que el poble català va expressar a través de les urnes el 25 de novembre del 2012, quan una àmplia majoria de ciutadans van votar partits que portaven el dret a decidir al programa electoral. El representant de la federació convergent també vol donar valor a la necessitat que s'assoleixi un “acord” amb l'Estat per poder convocar el referèndum.

L'exemple d'Escòcia

“Nosaltres volem l'entesa”, reitera. De fet, un dels exemples que, ben segur, apareixerà en les intervencions dels diputats és la negociació entre Escòcia i el Regne Unit, i la voluntat política entre els dos governs per permetre la consulta. “Que imitin Cameron, que siguin demòcrates i abandonin l'actitud obstruccionista i d'amenaça constant”, assenyala una font de la formació republicana. “És a partir del referèndum que es pot saber què opina la gent i no a través de l'amenaça”, remarcava des d'un acte a la Llagosta el líder ecosocialista, que ahir també confirmava la seva presència a Madrid per defensar el traspàs de competències.

ERC aposta per enviar a Madrid un “discurs de país”. “No hi anem a demanar permís, sinó a proposar que facilitin les coses”, aclareix. La delegació catalana vol contrarestar els missatges de ruptura, secessió i trencament que ja esmenten els líders espanyols en el futur debat al Congrés, amb la voluntat de negociar i “tenir la millor relació” amb l'Estat espanyol”; això sí, en “peu d'igualtat”, hi afegeixen. La sobirania del poble català per exercir el dret a decidir serà un dels aspectes que es destacarà en el missatge de la delegació catalana. “Traslladar la paraula al poble” ha estat el compromís que l'executiu català, encapçalat pel president, Artur Mas, més ha reiterat les últimes setmanes i aquest pacte amb la ciutadania també sortirà a la llum al Congrés dels Diputats. Ja ho va avançar Turull en conèixer la seva designació com a ponent. “La resposta no serà un cop de porta a la consulta”, destacava, i aquesta idea també es refermarà a la cambra espanyola el 8 d'abril. No en va, el fet de saber per endavant la resposta del Congrés –Herrera també advertia que “és al PP a qui més li interessa polaritzar el debat”– farà ajustar les intervencions dels tres diputats que, en espera que des de Madrid es concreti el funcionament del debat del dia 8 d'abril, tindran l'únic suport de les rèpliques dels companys de grup a Madrid.

LES FRASES

El que faré jo,
ja es veurà d'aquí
a uns dies
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Nosaltres el que volem és un acord
i que l'Estat ens deixi fer la consulta
Jordi Turull
PRESIDENT DE CIU AL PARLAMENT
En un escenari
de crisi profunda,
la millor resposta d'Espanya seria oferir el referèndum
Joan Herrera
PRESIDENT D'ICV AL PARLAMENT

Mas no aclareix si anirà a Madrid

Una de les principals incògnites del debat al Congrés és si Artur Mas es desplaçarà a Madrid, encara que sigui com a convidat. Ahir, ell mateix es limitava a dir: “El que faré jo, ja es veurà d'aquí a uns dies.” Va recordar que tampoc hi va anar el president Pasqual Maragall quan es defensava l'Estatut, i va voler remarcar la diferència entre el poder executiu i el legislatiu: la iniciativa prové del Parlament, i és la cambra catalana la que decideix els seus representants. “No és el govern el que hi va, és el Parlament”, va reblar. Sí que va fer un prec al PP i al PSOE: que almenys escoltin els representants catalans i deixin per “un altre dia la cridòria, la desqualificació i la campanya de la por”. La realitat, però, és la previsible negativa de l'Estat a atorgar la competència sobre els referèndums. Però Mas és del parer que calia passar per les Corts, i fer el debat “allà on toca”. A partir d'aquí, l'avís és que el no permanent de l'Estat no ha d'aturar el camí català. “Aquest és un pas més molt important, però si les Corts decideixen que no, hem de seguir molt pacíficament, democràticament, serenament i tranquil·lament el nostre camí”, referint-se a la llei de consultes no referendàries que promulga el Parlament. Mas va encapçalar la constitució de la nova junta rectora de l'Institut Ramon Llull, que incorpora l'Ajuntament de Barcelona com a membre del consorci.

d.b / a.g
Darrera actualització ( Divendres, 21 de març del 2014 02:00 )