El Punt Avui

La CUP insta Mas a desobeir l'Estat per fer viable el 9-N

La ponència política aprovada ahir proposa la creació d'un moviment de resistència civil per apuntalar la consulta

S'oposa a les plebiscitàries perquè difuminaria les posicions dels partits

14/07/14 00:00 BARCELONA - MARC BATALLER
Prop de mig miler de persones van participar ahir en l'Assemblea Nacional de la CUP que es va celebrar a Cervera Foto: ACN.

Desobediència. Aquesta és una de les accions que poden esdevenir clau per poder celebrar el 9-N, segons la ponència política que va aprovar ahir la CUP en la seva assemblea nacional. La formació de l'esquerra independentista manté que Mas i el govern hauran de fer cas omís a la suspensió de la llei de consultes, “desobeir” l'Estat espanyol i treure igualment les urnes al carrer. “Tenim tots els mitjans per fer la consulta: una llei pròpia, les forces de l'ordre, els col·legis electorals i l'Idescat”, recorda el membre del secretariat nacional, Lluís Sales.

Per apuntalar el procés, la CUP proposa la creació d'un moviment civil de desobediència pacífic que es pugui posar a disposició del Parlament, però que també pugui pressionar els polítics perquè no facin marxa enrere. En aquest sentit, l'organització es malfia de la trobada entre Mariano Rajoy i Artur Mas, perquè tem que pugui acabar amb un pacte per aigualir el 9-N. Si el referèndum no es fa, una de les possibilitats són les eleccions plebiscitàries, però la CUP no en vol sentir ni a parlar. “El mandat democràtic de la ciutadania és una consulta. A més, amb uns comicis es difuminarien les posicions dels partits”, assegura Lluís Sales.

El pròxim estadi després de la consulta són les municipals, que la CUP no llegeix en clau plebiscitària, sinó constituent, perquè considera que el camí cap a la independència ja s'haurà iniciat el 9 de novembre. Ahir també es va acordar convocar una conferència municipalista per teixir “complicitats” amb els moviments polítics i socials que vulguin participar en aquestes eleccions. Per tant no descarten pactar amb cap formació que comparteixi els valors de la “sobirania nacional” i el “socialisme”.

Darrera actualització ( Dilluns, 14 de juliol del 2014 00:00 )