El Punt Avui

“Som, i això els molesta”

Màrius Serra defensa el model d'immersió i la cohesió social gràcies al model d'escola catalana, i critica que el PP “ens vulgui donar lliçons”

Reprova que no facin al País Valencià, Aragó i les Illes el que reclamen a Catalunya

11/02/14 02:00 BARCELONA - MIREIA ROURERA

“Som. Som catalans. Volem continuar sent catalans. I això els molesta”, va dir ahir l'escriptor Màrius Serra, que va conduir l'acte de rebuig convocat per Somescola.cat contra la darrera sentència en contra del català a l'escola, una concentració que es va fer davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, al passeig Lluís Companys.

“Som multilingües i som partidaris de moltes llengües, però el català a l'escola ha estat la garantia de la cohesió social al nostre país”, va insistir Serra. I, tot continuant jugant amb el verb ser, va assegurar que els catalans hi ha com una cosa que no som: “No som mesells.” I hi va afegir: “I no ens deixem entabanar per un tema que no té res a veure amb l'educació”, sinó que és política.

Màrius Serra va assegurar que els catalans “som flexibles i respectuosos” i va criticar que ens “vinguin a donar lliçons de pluralitat” quan, segons va recordar, als territoris on el català és llengua pròpia i mana el PP el català ha estat, senzillament, aniquilat. “L'Estat demana igualtat a Catalunya, on ja n'hi ha, però no l'apliquen on ells manen”, i va recordar que ni tan sols quan un comitè d'experts (es referia a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, AVL, per cert, nomenat per ells, pel PP), “amb criteris científics dictamina la unitat de la llengua”, ni tan sols així volen reconèixer el català, i aleshores fan lleis per acabar dient el contrari, que és el que ells (el PP) volen.

Serra ho té clar: “Som una nosa”, però “no ho volem ser”. L'escriptor va recordar que el TSJC, que tant està fent per destruir el català, la immersió i un model que s'ha demostrat just i integrador durant trenta anys, està, paradoxalment, “paret per paret amb l'escola Pere Vila”. “Una escola –va recordar– on ensenyaven Pere Vila i Fèlix Martí, d'on va sortir una alumna com Marta Mata.” Creada el 1931, formava part d'un projecte de la Comissió de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona que pretenia millorar l'escola pública de la ciutat. En temps de la República es va convertir en un centre pedagògic pioner i va adquirir prestigi internacional. El model que va impulsar, el va esclafar Franco el 1939. “És el mateix que el que volen fer ara”, va acabar dient Serra.

Darrera actualització ( Dimarts, 11 de febrer del 2014 02:00 )