Debat obert a l'ANC sobre si cal mantenir la llista de país

L'assemblea de diumenge resoldrà nombroses esmenes sobre si l'entitat ha de continuar preveient o no una candidatura pròpia

El full de ruta ja retocat demana un govern d'unitat després del 27-S

10/04/15 02:00 BARCELONA - ÒSCAR PALAU
L'assemblea general de l'ANC -a la foto, la del 2014 a Tarragona- haurà de votar moltes esmenes diumenge a Lleida Foto: E. MAGRE.

La possibilitat d'impulsar una candidatura unitària el 27-S continua aixecant polseguera a l'ANC. Els articles de la proposta del full de ruta que introdueixen aquesta opció, en cas que no hi hagi un acord previ entre els partits per arribar-hi amb unitat d'acció, han rebut una allau d'esmenes, tant per descartar-la com per refermar-la, que arribaran vives diumenge a Lleida. L'assemblea general, doncs, tindrà l'última paraula per tancar el debat, i es veurà si té incidència –les esmenes de les territorials es van tancar abans– el preacord del full de ruta signat el 30 de març per CDC i ERC, i la mateixa ANC, que en teoria desactiva les raons per promoure cap llista.

Els que en demanen la retirada sostenen que l'impuls d'una candidatura –que el text també demana per al cas que l'Estat inhabilités el president o les institucions catalanes, per l'“oportunitat única” que suposaria per mobilitzar el vot– faria que l'entitat “perdés el caràcter transversal i aglutinador”, i troben que recuperar el debat és “destapar la caixa dels trons com després del 9-N”. En canvi, altres esmenes reclamen que ni tan sols s'esperi a convocar una consulta entre els socis, prevista al juny –alguns demanen que sigui la primera setmana, abans i tot que Unió es defineixi, mentre que altres van més enllà i reclamen que se sotmeti a votació qualsevol pas que faci l'ANC–, per tirar endavant la idea si es confirma un desacord entre els partits. Els autors de la ponència justifiquen que només reservant-se aquesta opció es garantirà que hi hagi plebiscitàries “amb compromisos clars”.

Pot fer el debat encara més complex que el full de ruta ja esmenat reclami que els partits vagin al 27-S rere una “marca comuna inequívoca”, i que després es comprometin a una unitat d'acció “formant un govern nacional d'unitat”. En aquest sentit, la proposta de ponència marc suavitza la redacció crítica amb els partits, i es proposa crear-hi un clima de “confiança mútua”.

L'assemblea d'electes

Entre les esmenes ja acceptades destaca també la que aclareix que, si l'Estat no vol negociar, el termini per culminar el procés serà de sis mesos després del 27-S, és a dir, el març del 2016. Si la transició fos pactada, es dóna fins a 18 mesos, si bé alguna esmena reclama reduir-ho a 12.

També s'ha acceptat ja posar data a la creació de l'assemblea d'electes proposada per culminar el procés si el govern o el Parlament no poden: just després de la constitució dels ajuntaments. Algunes esmenes demanen que, a més d'alcaldes i parlamentaris, també la formin els diputats catalans al Congrés i al Parlament Europeu. L'esborrany, a més, introdueix més accent social en l'independentisme i una campanya internacional específica, i impulsa debats sobre la nova constitució i les conseqüències de quedar-se a l'Estat espanyol.

LA XIFRA

6
mesos
és el termini per declarar la independència si l'Estat no negocia, segons el full de ruta esmenat. Si ho fa, fins a 18.

Ni eleccions espanyoles ni reforma

Un altre punt de debat són les eleccions espanyoles previstes a la tardor. Un grapat d'esmenes vives reclamen als partits independentistes que no hi concorrin, perquè la independència “no ho contempla”. En canvi, els autors de la ponència, que ara preveu que els partits hi vagin conjuntament o no s'hi presentin, defensen que “cal contemplar-les com a escenari, i l'ANC hi haurà de tenir un posicionament”. Moltes altres esmenes demanen que “en cap cas” es prevegi una negociació amb l'Estat sobre un intent de reforma constitucional “que seria extremadament llarg i segurament no s'arribaria a concretar mai”.

Darrera actualització ( Divendres, 10 d'abril del 2015 02:00 )