• 24 ene. 2014
  • La Vanguardia (Català)
  • Jordi Barbeta Barcelona

Mas va intentar veure’s en secret amb Rajoy abans d’acordar la pregunta

Duran va fer les gestions però la Moncloa primer va ajornar i després va declinar

SITUACIÓ DE BLOQUEIG Mas vol contactes discrets i Rajoy només accepta si no és per parlar de la consulta
INTERLOCUTORS OFICIOSOS Empresaris de l’Ibex 35 intenten sense èxit propiciar el desglaç

Desde la página 1 El president de la Generalitat, Artur Mas, ha intentat per diversos mitjans reprendre el diàleg amb el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, però el pacte català de la pregunta i la data de la consulta sobiranista ha refredat les relacions fins al nivell més baix des que els dos presidents van assumir les seves respectives responsabilitats. El president va intentar veure’s en secret amb Rajoy abans de tancar el pacte de la pregunta i va enviar diversos missatges amb aquest objectiu. La reunió primer es va ajornar i després, una vegada anunciat l’acord català sobre la pregunta i la data, el Govern espanyol la va declinar.

DANIEL DUCHDuran Lleida parlant amb Rajoy i Sáenz de Santamaría en un recent ple del Congrés

La Moncloa va comunicar al portaveu de Convergència i Unió al Congrés, Josep Antoni Duran Lleida, que “dialogar sobre fets consumats no té massa sentit”. El mateix dia de l’acord a Catalunya, Rajoy a Madrid, davant del president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, va dir que “aquesta consulta és inconstitucional i no se celebrarà, això és fora de tota discussió i negociació”.

Els contactes polítics entre els Governs espanyol i català es limiten ara mateix a converses telefòniques del president Rajoy i de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría amb Duran Lleida, que ha estat el principal encarregat de transmetre la predisposició d’Artur Mas al diàleg, però amb el resultat conegut.

L’última visita de Mas a Rajoy a la Moncloa va ser el 29 d’agost. Mas va viatjar també en aquesta ocasió en cotxe per no ser vist i mantenir la discreció. Els dos presidents es van comprometre a mantenir la discreció, però hi va haver una filtració que va generar una enorme desconfiança que ha tingut seqüeles.

Fonts de la Moncloa asseguren que Mariano Rajoy continua obert al diàleg “sense data de caducitat”, però que el que consideren “moviments unilaterals” del president Mas fan pràcticament impossible una reunió sense llum ni taquígrafs perquè podria ser interpretada malament. A més, el president Rajoy ja ha deixat clar que respecte a la consulta “no hi ha res que dialogar ni negociar”. En aquest sentit, les mateixes fonts assenyalen que Rajoy i Mas es podrien tornar a reunir a la Moncloa si ho proposa obertament el president de la Generalitat sempre que no sigui per parlar de la consulta, sinó dels assumptes de govern i “per descomptat fent-ho públic com passa amb totes les reunions que el president del Govern fa normalment amb els presidents autonòmics”. La mateixa font recorda que “Rajoy és el president que s’ha reunit més vegades en menys temps amb els presidents autonòmics”.

Els estrategs de la Generalitat insisteixen a propiciar el diàleg entre els dos presidents de manera discreta per intentar almenys “trencar el gel” que obri un marge de negociació que eviti el “xoc de trens”. Mas estava –i encara està– disposat a negociar la pregunta i la data del referèndum amb Rajoy amb permís de les forces polítiques que van subscriure l’acord, de la mateixa manera que el líder escocès Alex Salmond va presentar la seva proposta al primer ministre britànic, David Cameron, i aquest la va modificar canviant la formulació de la pregunta i avançant la data. A més el president de la Generalitat considera que el procés sobiranista no ha d’entorpir les relacions institucionals entre els dos governs per gestionar l’administració del dia a dia.

Amb aquesta idea, el Govern de la Generalitat ha desplegat diverses estratègies per aconseguir que el Govern espanyol mogués fitxa. Mas ha dit sempre que el diàleg amb Rajoy requereix discreció, “perquè altrament no hi ha manera d’avançar”. Segons el seu parer, la pressió mediàtica i dels respectius bàndols polítics no deixa marge a la negociació en un assumpte de tanta sensibilitat. Però les coses s’han enverinat progressivament, sobretot des de l’anunci de la pregunta.

A més de Duran, altres interlocutors han intentat l’acostament, com el mateix conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el secretari general de la Presidència, Jordi Vilajoana. Duran parla sobretot amb Soraya Sáenz de Santamaría, mentre que Homs i Vilajoana han mantingut la interlocució amb Jorge Moragas, cap de gabinet del president Rajoy. Homs també ha mantingut algun contacte amb la Zarzuela per intentar estovar el terreny. Però també existeixen interlocutors no polítics ben relacionats amb el president Rajoy que Mas utilitza com a emissaris supersecrets. La seva missió és exercir de missatgers en assumptes molt específics i excepcionals.

Al món empresarial, on és òbvia la preocupació per la falta de diàleg entre els governs i davant la possibilitat del xoc de trens, han sorgit interlocutors oficiosos voluntaris, generalment vinculats a empreses de l’Ibex 35, disposats a mitjançar per acostar les dues parts. Per part catalana sempre s’ha assenyalat el president d’Abertis, Salvador Alemany, probablement perquè com a president del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica, el Carec, té encomanada oficialment en el decret de nomenament la funció de “donar suport a petició del president de la Generalitat als processos de negociació (...) amb les institucions de l’Estat”. Com no pot ser de cap altra manera, ell no confirma ni desmenteix cap gestió. Per l’altra banda s’assenyala l’empresari Manuel Pizarro com a contribuent voluntari al diàleg.