POLÍTICA
BARCELONA - 21 gener 2017 2.00 h

El govern farà una oferta definitiva a la CUP, dilluns

 Junqueras plantejarà retocs en fiscalitat, com ara en taxes mediambientals, per obtenir l'acord per als pressupostos

 Ensenyament incorporarà 3.500 professors i els reduirà una hora lectiva

ANNA BALLBONA - BARCELONA

La setmana d'intenses negociacions entre el govern i la CUP es tanca amb un optimisme moderat per les dues parts amb vista a l'acord de pressupostos. El govern ha emplaçat els anticapitalistes a dilluns, quan els farà la proposta definitiva per als comptes, que podria incloure retocs en matèria de fiscalitat. Són canvis que no afectarien els impostos de l'IRFP, patrimoni o successions, cosa que reclamava la CUP i que aquesta setmana el president Puigdemont o el vicepresident Junqueras van reiterar que deixarien intactes. Serien taxes que abastarien, per exemple, l'àmbit mediambiental o anirien en la línia d'altres que ja han acordat introduir, com l'impost nuclear o el de begudes ensucrades.

En la reunió d'ahir al matí, que va durar quatre hores, el govern i la CUP van tractar alguna d'aquestes qüestions fiscals i van fer avenços en el desplegament de la renda garantida. La CUP preveu disposar de la proposta definitiva dels comptes com a molt tard dilluns a la nit, per dimarts poder-la traslladar a les seves assemblees territorials. El dissabte de la setmana que ve, el seu consell polític decidirà el sí o el no als pressupostos.

Precisament en el marc de la negociació dels pressupostos, ahir es van concretar els acords entre el govern i la CUP en matèria d'educació. A través de 140 milions extra, el govern preveu incorporar 3.500 professors més el curs que ve, que se sumarien als 2.011 nous professors que ja havia anunciat la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, en la compareixença parlamentària. Amb tot plegat, aquestes mesures permetrien reduir una hora lectiva als professors, que és un dels cavalls de batalla dels sindicats. Això estima parcialment una de les demandes dels mestres amb vista a la vaga convocada per al 9 de febrer, en què reclamaven dues hores lectives menys. Ensenyament ja els ha traslladat la proposta i els sindicats esperen que els la detallin i la puguin negociar durant la setmana que ve.

Després que ahir la CUP propiciés el tràmit dels pressupostos en l'última de les comissions parlamentàries, la d'Empresa i Coneixement, el següent pas de la tramitació pressupostària a la cambra serà l'1 de febrer, quan s'haurà d'elaborar el dictamen final dels comptes. En cas que la CUP digués que sí, el debat final està previst per al 8 i 9 de febrer, per bé que aquesta data podria ajornar-se un mes si la resta de l'oposició els porta al Consell de Garanties Estatutàries al·legant que les partides del referèndum no són constitucionals.

LA XIFRA

1.370,3
milions
és el pressupost per al Departament d'Empresa i Coneixement, un 11,3% més que el 2015.

Més diners per a universitats

L'àrea d'Universitats, inclosa dins del Departament d'Empresa i Coneixement, experimenta un augment del 14,6% en la seva partida pressupostària, que en bona part es destina als salaris del professorat. Segons va explicar ahir en comissió parlamentària el conseller Jordi Baiget, l'assignació total del seu departament prevista en els nous comptes és d'1.370,34 milions d'euros, un 11,3% més que el pressupost comparable del 2015. D'aquesta quantitat, 370,1 milions es destinen a la recerca i el canvi de model productiu, dos aspectes que Baiget va situar entre les prioritats del seu departament. En l'àmbit del turisme, el pressupost preveu que la recaptació de la taxa turística arribi fins als 50,5 milions d'euros, 5 milions més que els recaptats el 2016. L'aposta per a la promoció del cotxe elèctric rebrà un milió d'euros.