POLÍTICA
BARCELONA - 21 gener 2017 2.00 h

El Tribunal Suprem obre judici oral contra Homs pel 9-N

 Entén que va promoure la consulta sent “plenament conscient” de la suspensió del Tribunal Constitucional

REDACCIÓ - BARCELONA

Francesc Homs seurà a la banqueta dels acusats del Tribunal Suprem després que ahir aquest òrgan decidís obrir-li judici oral per la celebració del procés participatiu del 9-N. Ho farà acusat dels delictes de prevaricació administrativa i desobediència greu dictats pel magistrat Andrés Palomo del Arco, de la sala penal del Suprem, que considera que l'aleshores conseller de Presidència va actuar “plenament conscient” que el Tribunal Constitucional havia suspès la consulta.

L'auto, que recull la petició de nou anys d'inhabilitació per exercir càrrecs electes feta pel fiscal, considera que Homs va potenciar el desenvolupament del 9-N “amb la convenient discreció per tractar de generar l'aparença que les actuacions administratives es paralitzaven i el procés quedava exclusivament en mans de ciutadans voluntaris”, que és la versió que ha mantingut la Generalitat des del principi.

Segons el magistrat, tant l'ara portaveu del PDeCAT al Congrés com l'expresident Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, ­que seran jutjats al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC),­ van articular “una estratègia de desafiament complet a la suspensió” dictada pel TC. Concretament, acusa Homs d'impulsar i legitimar la continuació de les tasques necessàries per organitzar-la en haver comunicat al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) que les ordres del Constitucional no afectaven la seva feina. La tasca del CTTI, a més, va ser “essencial”, segons Palomo del Arco, pel desenvolupament de la votació.

Homs va considerar ahir mateix que l'obertura de judici no és més que un intent d'intimidar el sobiranisme català amb l'objectiu d'impedir que es convoqui un referèndum i va replicar a l'Estat que “s'equivoca” si creu que així intimidarà els partidaris del referèndum. “Com més forta sigui la repressió que ens vulgui imposar més gran serà la resposta”, va assegurar, i va englobar en la mateixa estratègia la causa oberta contra ell i les investigacions obertes contra la mesa del Parlament per haver permès el debat i votació de la resolució independentista del 9 de novembre del 2015.

LA FRASE

Que en un país no es puguin posar urnes no és de normalitat democràtica. Això és un estat d'excepció
Francesc Homs
PORTAVEU DEL PDECAT AL CONGRÉS