POLÍTICA
ESTRASBURG - 21 gener 2017 2.00 h

“Els catalans haurien de ser escoltats”

 Les candidates dels grups dels verds i dels conservadors defensen el referèndum en el programa ‘Via Europa'

L.POUS / A.SEGURA - ESTRASBURG

No només el nou president del Parlament Europeu, el berlusconià Antonio Tajani, ha promès que hi permetrà parlar en llengua catalana. També els seus rivals hi estan d'acord: la candidata ecologista, Jean Lambert, i la dels conservadors euroescèptics, Helga Stevens, van passar ahir pel Via Europa d'El Punt Avui Televisió. Lambert i Stevens van advertir Tajani que ha fet una “promesa pública” i s'asseguraran que “fa el que toca “ i “compleix el seu compromís”. També el cap de files dels socialistes, Gianni Pittella, s'ha compromès a autoritzar l'ús de la novena llengua d'Europa.

Les dues eurodiputades encara no han escoltat la conferència que Puigdemont, Junqueras i Romeva faran dimarts a Brussel·les, però ja estan convençudes de la necessitat que Catalunya celebri un referèndum. “Els catalans haurien de ser escoltats”, “hem de permetre que facin aquest referèndum, que siguin capaços de prendre les seves decisions”, defensa Stevens, eurodiputada flamenca al grup dels tories. “Si el govern espanyol vol parlar de democràcia cal que respecti aquesta demanda dels catalans, com va fer el Regne Unit amb els escocesos”, va insistir Stevens en el programa que s'emet cada divendres des de Brussel·les i Estrasburg. També l'anglesa Lambert pressiona Rajoy perquè accepti el referèndum: “Un govern que rebutja que la gent tingui com a mínim aquesta oportunitat es trobarà amb moltes dificultats.” I li demana que “no doni per fet el resultat”, perquè “pot ser que els catalans triïn la independència” o que, com els escocesos el 2014, “decideixin que no”.

Perquè Tajani pugui complir la seva promesa serà important l'actitud del vicepresident espanyol de l'eurocambra, el popular Ramon Luis Valcárcel, expresident de Múrcia. I, precisament en una entrevista recent al Via Europa, Valcárcel va defensar que el català “enriquiria molt més el Parlament” i que fer-lo servir al ple “no hauria de ser” cap problema. “Potser cal aplicar menys política i sobretot dir menys «utilitzo el català en contra de», i més «utilitzo el català perquè és cultura, és llengua i és bo que aquí es parli»”, va dir.

LA FRASE

Si el govern espanyol vol parlar de democràcia cal que respecti aquesta demanda
Helga Stevens
CANDIDATA DELS CONSERVADORS AL PARLAMENT EUROPEU