POLÍTICA
BARCELONA - 21 febrer 2016 2.00 h

El PSOE podria pactar amb Podem si aparca la consulta

 Veu viable l'acord si abandona el referèndum i modera la política econòmica i el control de càrrecs clau

 IU demana deixar els “vets”

 Rajoy insisteix que ho intentarà si Sánchez fracassa

REDACCIÓ - BARCELONA

Amb el cronòmetre en marxa, el PSOE afrontava un cap de setmana de contactes amb Ciutadans i Compromís per intentar sargir un acord d'investidura, però amb la cita amb Podem a l'agenda, a la qual també assistiran Compromís i IU. Tot i que els de Pedro Sánchez apostaven per arribar a un pacte amb C's, Compromís, IU, el PNB i Coalició Canària, no es tanquen a acostar-se als de Pablo Iglesias. El portaveu dels socialistes espanyols al Congrés, Antonio Hernando, va assenyalar que estan convençuts de la possibilitat d'arribar a un acord si Podem no s'obstina a mantenir el “referèndum” com a imprescindible. El control polític de determinats organismes de l'Estat, així com la política econòmica contra l'austeritat i l'augment de la inversió pública en 24.000 milions són dos blocs de propostes més que els socialistes no podrien assumir. Per Hernando, les discrepàncies són salvables
si els de Pablo Iglesias moderen les propostes, però amb uns límits. “Mai en política es poden fer les coses a qualsevol preu”, alertava Alfredo Pérez Rubalcaba, exsecretari general del PSOE, i assegurava que Pedro Sánchez n'és conscient i que “ara toca confiar-hi i donar-li suport”.

La previsió, segons va assegurar IU, és que la reunió a quatre de les forces de l'esquerra es faci demà. Una trobada a la qual finalment els socialistes es van avenir a assistir, acceptant la invitació d'Alberto Garzón, i que permetrà a Podem seure en una taula amb el PSOE sense que Sánchez hagi exclòs Ciutadans del pacte multilateral que busca com pretenia el partit morat. Garzón espera una reunió a quatre sense “vets” ni “enganys” i en què el projecte polític s'anteposi als noms i cognoms. Hernando advertia que en el debat d'investidura que comença el 2 de març “només hi ha dues opcions”: Sánchez i un “govern de canvi” o que Mariano Rajoy “continuï en funcions amb una corrupció generalitzada”.

El president dels populars, tanmateix, no ho veu així. Rajoy va reiterar que la millor fórmula és la coalició a tres entre el PP, el PSOE i C's. “La coalició del sentit comú”, la va batejar. De fet, sosté que el PP està disposat a intentar formar govern si Sánchez no se'n surt després de l'encàrrec que va fer el rei al secretari general dels socialistes i després que Rajoy hagués renunciat a provar-ho el primer. En un acte a Bilbao, el president del govern espanyol en funcions va admetre que la corrupció ha fet molt mal a l'Estat i al PP. Rajoy va defensar que han expulsat i han suspès “molts” polítics i va assegurar que actuaran amb “la màxima contundència possible”, tenint en compte que no es pot condemnar un innocent i que hi ha hagut “molts casos” que han acabat “en no res”.

C's, que no veu viable un pacte amb el PP que inclogui Rajoy, va reivindicar la seva determinació contra la corrupció. En una reunió amb portaveus parlamentaris del partit, Albert Rivera va alertar el PSOE i el PP que no donaran suport a “qualsevol govern”, ja que no volen arribar a acords que impedeixin les reformes i que facin que “tot continuï igual”. “No val simplement una investidura, un govern; fa falta reforma, canvi i regeneració”, va anunciar.

LES FRASES

No compartim
la proposta de referèndum perquè divideix i fragmenta
la societat

Antonio Hernando
PORTAVEU DEL PSOE AL CONGRÉS
No volem parlar de ministeris, no volem parlar de governs; només volem parlar del programa

Alberto Garzón
DIPUTAT D'IU-UP
Si el que volen és que tot continuï igual, que no hi hagi reformes ni canvis, que no comptin amb nosaltres

Albert Rivera
PRESIDENT DE CIUTADANS