POLÍTICA
BARCELONA - 21 febrer 2017 2.00 h

JxSí impulsa una comissió sobre la guerra bruta

 Ciutadans, el PSC i el PP acorden una investigació parlamentària sobre les conferències de l'exjutge Vidal

REDACCIÓ - BARCELONA

Junts pel Sí impulsarà una comissió d'investigació al Parlament sobre l'anomenada operació Catalunya per indagar sobre la guerra bruta de l'Estat espanyol contra diferents càrrecs electes independentistes. El grup parlamentari preveu cridar a declarar la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría; l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz; el cap de gabinet de Rajoy, Jorge Moragas; la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, i els comissaris José Manuel Villarejo i Marcelino Martín-Blas.

La decisió arriba després que el diari Público revelés que Sánchez-Camacho i Moragas van ordir l'operació. JxSí té prou diputats per forçar l'obertura de la comissió. Els sobiranistes s'han decidit després que transcendís, la setmana passada, que Ciutadans, el PSC i el PP tenien la intenció de demanar plegats una altra comissió d'investigació, sobre les declaracions de l'exsenador d'Esquerra Santi Vidal en diferents conferències arreu del país. L'exjutge va dimitir l'endemà de la publicació de les seves afirmacions sobre l'accés del govern –segons ell de forma il·legal– a dades fiscals dels catalans. Després, el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, va acudir al Parlament a petició pròpia per donar explicacions i desmentir Vidal, però l'oposició –llevat de la CUP– no en va tenir prou. Catalunya Sí Que es Pot no decidirà fins avui si s'afegeix a les dues peticions de comissions d'investigació.

El coordinador nacional d'ICV, David Cid, va recordar ahir que el Congrés ja ha posat en marxa una comissió sobre les clavegueres de l'Estat i que és a les Corts on s'espera que comparegui Fernández Díaz. Pel que fa a la del jutge Vidal, Cid té la impressió que la comissió naixerà només amb el suport de les tres forces que la impulsen. Inés Arrimadas, Miquel Iceta i Xavier García Albiol van intercanviar trucades ahir per tancar l'acord, de manera que avui tenen previst entrar la petició al registre de la cambra.

Segons el reglament del Parlament, n'hi ha prou que una tercera part dels diputats o tres grups parlamentaris ho demanin perquè s'obri una comissió de manera automàtica. La cambra n'ha creat dinou des de la restauració de la democràcia. Darrerament, sobre corrupció i sobre la fallida de Spanair.

JxSí està sospesant impulsar-ne una altra sobre les elèctriques per aclarir si darrere dels últims augments del preu de la llum existeix “la connivència dels partits” de l'Estat, és a dir, si l'augment té a veure amb la influència d'antics governants del PP i del PSOE que, per mitjà de portes giratòries, formen part dels consells d'administració de grans companyies.