POLÍTICA
BARCELONA - 21 març 2018 2.00 h

Alerten a l’ONU que l’Estat usa la presó amb fins polítics

 L’advocada Rachel Lindon diu que empresona líders catalans perquè renunciïn “a les seves idees”

 Espanya acusa l’independentisme d’“instrumentalitzar” l’ONU

REDACCIÓ - BARCELONA

L’equip d’experts internacionals que ha portat a l’ONU els casos de Puigdemont, Junqueras, Sànchez i Cuixart va denunciar ahir en una conferència al Palau de les Nacions Unides de Ginebra que l’Estat espanyol utilitza l’empresonament dels líders catalans per forçar-los a renunciar a les seves idees polítiques. “Tanca els seus opositors polítics i rebutja alliberar-los fins que renuncien a les seves idees polítiques”, va alertar ahir l’advocada Rachel Lindon, i va considerar que és un “precedent perillós” al món, segons recull l’ACN, perquè suposa una discriminació “per la seva opinió a favor del dret a l’autodeterminació dels catalans”.

Després de lamentar el “silenci absolut” de la Unió Europea sobre la situació catalana, Lindon va justificar haver acudit a l’ONU com a única opció perquè el cas es pot allargar durant molts anys al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Lindon va afirmar que l’actuació de les autoritats espanyoles té com a objectiu “intimidar” els independentistes.

En el mateix acte, la consellera destituïda pel govern espanyol Meritxell Serret va recordar que, si fos a Espanya, estaria empresonada perquè l’Estat “persegueix” els responsables del govern català per haver organitzat un referèndum i defensar la independència. La periodista i companya de Jordi Cuixart, Txell Bonet, va denunciar que el seu company i Jordi Sànchez són a la presó per cridar a una manifestació, a més de recordar que en cap manifestació independentista a Catalunya hi ha hagut violència ni aldarulls.

Solé (ERC) i l’ambaixada

Per la seva banda, l’eurodiputat d’ERC Jordi Solé va intervenir en el ple de la 37a sessió del Consell de Drets Humans de l’ONU a Ginebra per denunciar la “reacció autoritària” del govern espanyol al procés independentista i l’“abús” que suposa l’empresonament preventiu de líders polítics i cívics. Solé va denunciar la “violència desproporcionada” de l’1-O, la violació del dret a l’autodeterminació i la vulneració del dret a la llibertat d’expressió i reunió.

Va rebre la rèplica de l’ambaixador adjunt d’Espanya davant l’ONU a Ginebra, Victorio Redondo, que el va acusar d’instrumentalitzar el Consell de Drets Humans amb declaracions “esbiaixades” per promoure “objectius polítics excloents i il·legals”.

LES FRASES

[L’Estat] tanca els seus opositors i rebutja alliberar-los fins que renuncien a les seves idees
Rachel Lindon
ADVOCADA DEL CAS CATALÀ A L’ONU
El Consell de Drets Humans no és el fòrum adequat per a declaracions esbiaixades
Victorio Redondo
AMBAIXADOR ADJUNT D’ESPANYA DAVANT L’ONU A GINEBRA