CiU alerta que no s'aprovarà una llei electoral a mitges

Corominas assegura que la normativa només tirarà endavant si hi ha acord amb el sistema de repartiment d'escons

Ciutadans anuncia que no donarà suport al projecte legislatiu

21/04/15 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
Roger Torrent (ERC) i Lluís Corominas (CiU) en una sessió de la ponència de la llei electoral Foto: ANDREU PUIG / ARXIU.

El ple del 6 de maig serà l'escenari del debat sobre la llei electoral, però serà un debat a mitges, perquè el text només inclourà aspectes sobre la transparència o els blocs electorals i deixarà de banda el sistema de repartiment d'escons en espera que hi pugui haver enteses més endavant. CiU, però, ja ha alertat que si aquest pacte no arriba, la normativa no s'aprovarà a pedaços i tornarà a quedar congelada.

En una entrevista a TV3, el ponent de CiU de la llei electoral, Lluís Corominas, va deixar clar ahir que el projecte legislatiu no s'escapçarà: “A mitges no ho tirarem endavant; per tant, plantegem que hi hagi llei i sistema electoral”, va assegurar. De moment, CiU, ERC i ICV-EUiA han arribat a un pacte sobre el gros de la llei, al marge del model, i el sotmetran a votació en el ple. El document podrà continuar la seva tramitació parlamentària i després s'intensificaran les negociacions sobre el repartiment d'escons amb la intenció que la normativa es pugui aprovar definitivament al mes de juliol. Però a hores d'ara encara no hi ha el consens necessari sobre aquest darrer aspecte, que sempre ha estat el més controvertit –són necessaris dos terços.

Corominas va recordar ahir que CiU, ERC i ICV-EUiA han arribat a un primer acord per oferir a la resta d'organitzacions, que consistiria que els ciutadans “com a mínim poguessin fer un vot preferent i desbloquejar la llista”, de manera que podrien escollir els diputats que volguessin de la candidatura. Corominas també va subratllar que, si hi ha entesa, la llei “podria regir” les eleccions del 27 de setembre.

Però el PP, el PSC i Ciutadans no estan d'acord amb la fórmula proposada i, sobretot, discrepen de la tramitació que es farà en el ple del 6 de maig. Ahir la portaveu parlamentària de C's, Carina Mejías, ja va anunciar que el seu partit no donarà suport a la llei, perquè és una iniciativa “incompleta que no incorpora un veritable sistema electoral”.

Segons Mejías, “la Generalitat està fent una cursa per aprovar lleis abans d'acabar una legislatura fallida”.

LA FRASE

A mitges no ho tirarem endavant.
Per tant, plantegem
que hi hagi llei i
sistema electoral
Lluís Corominas
PONENT DE CIU DE LA LLEI ELECTORAL
Darrera actualització ( Dimarts, 21 d'abril del 2015 02:00 )