GEOMETRIA VARIABLE

Cinc instantànies de la campanya

 JOAN TAPIA

@joantapia00

DIJOUS, 21 DE MAIG DEL 2015

Estem arribant al final de la campanya. EL PERIÓDICO titulava ahir: «Sánchez insufla moral al socialisme català». Sí, al míting del Fòrum hi va haver entusiasme amb Pedro Sán-chez (encara que menys que amb Felipe), que ha teixit complicitats amb Miquel Iceta i el PSC. El PSC i el PSOE -«vella política» perquè el Pablo Iglesias de llavors el va fundar el 2 de maig del 1879- lluiten per adaptar la socialdemocràcia al moment actual. No és fàcil després de la derrota de José Montilla a les catalanes del 2010, de Jordi Hereu a les municipals del 2011 i de José Luis Rodrí-guez Zapatero a les legislatives d'aquell mateix any. Però la campanya i els sondejos -sobretot l'Hospita-let i Santa Coloma- han retornat la moral a un PSC més combatiu del que s'esperava. Dimarts, SánchezIceta (que ha fet 157 actes territorials entre la precampanya i la campanya) i les alcaldesses Núria Marín i Núria Parlon ho van demostrar.

Però la clau és Barcelona, on Jau-me Collboni batalla per ser la tercera força. ¿La determinant al final? Collboni treu pit per la gestió socialista de 32 anys, ataca Ada Colau per no reconèixer-ho i insisteix que, malgrat les grans obres (Jocs Olímpics i Fòrum), no hi ha hagut cap polític barceloní corrupte. No diu que la candidata de Barcelona en Comú difami, però… I Colau -de la qual sembla que Xavier Trias es desenganxa una mica- no fa ni un pas enrere. Al contrari, ahir va criticar els seus socis d'ICV-EUiA (essencials per a la seva presència pública a la campanya) per no haver trencat abans amb el PSC. ¿Es pensa que l'esquerra de Barcelona va estar de vacances fins que ella ha arribat?

Però la «nova política» és més fàcil de proclamar que d'exercir. Ciutadans ha hagut de retirar tota la llista de Barberà del Vallès perquè ignorava que el seu alcaldable havia sigut el tres de la llista de Plataforma per Catalunya. Admetre la ficada de pota està bé, però indica que la confiança en un partit improvisat -que munta del no-res 1.000 llistes municipals- ha de ser limitada. Diuen que ningú no s'engreixa sense menjar m… però Albert Rivera potser ha corregut massa. I els pactes després del 24-M seran la seva complicada revàlida.

Però Rivera parla clar i ha dit una cosa que és tabú: que els règims fiscals molt favorables de Navarra i el País Basc són una anomalia que s'hauria de replantejar. Els polítics espanyols ho amaguen sempre -com un mort a l'armari- tot i que després no es tallen ni un pèl al bramar que Catalunya és insolidària quan exigeix un finançament millor. Els polítics catalans (llevat Pasqual Maragall un dia) només ho xiuxiuegen.

Anem a Artur Mas. Ha anat un sol dia a l'Hospitalet de Llobregat i Badalona, la segona i la tercera ciutats catalanes i on les enquestes col·loquen CiU en posició bastant desairada. Voler encarnar la Catalunya del 2015 exigeix trepitjar bastant més les ciutats del cinturó barceloní. I demanar-hi el suport a CiU «perquè ni l'ajuntament de Badalona ni cap de l'àrea metropolitana pugui oposar-se que el poble de Catalunya pugui decidir el seu futur» és només assenyalar la pedra a la sabata. Creure que la seva Catalunya no es mereix Xavier García Albiol o les dues Núries (Marín i Parlon) no resol res.

Anem a Mariano Rajoy. La campanya l'ha fet sortir de la Moncloa i l'ha enfilat a la bicicleta. Vol ser un gest de proximitat. Però continua vivint en un altre hemisferi. Quan totes les enquestes diuen que haurà d'intentar pactar alguna cosa amb Albert Rivera (que a Andalusia ja li ha robat molts vots) no s'entén que digui que «els millors pactes són les majories absolutes del PP». I encara menys que presumeixi que ningú a Espanya ja no es preocupa de la prima de risc o de l'atur. Sí, ara es crea ocupació. I alguna cosa hi té a veure la política econòmica. Però la taxa d'atur està al 23,8%. Encara un punt per sobre del «catastròfic» any final de Zapatero
.